Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Videnskabsteori

Skrevet d. 14.01.2008 af Lonemuller
Jeg er igang med et bachelorprojekt omhandlende pædagogers kompetencer og anerkendelsen af disse, med Bourdieus (som gennemgående) samt Giddens og Honneths teorier. Jeg er strandet lidt på metode afsnittet og de videnskabsteoretiske overvejelser, har prøvet at æse lidt på epistemologi og ontologi, lyder det helt skævt? Er der mon nogen der har noget viden omkring det?
Hilsen L
Skrevet d. 14.01.2008 af Sørland
Det lyder som om du er et meget, meget grundigt menneske. Måske skulle du koncentrere dig om de videnskabsfilosofiske spørgsmål som er vigtige for din metodediskussion. Ellers risikerer du at komme tilbage til Platon og Aristoteles.
Skrevet d. 15.01.2008 af Thomani
Hej L

Hvis du vil arbejde videre med hhv. Giddens og Honneth, giver det nok mest mening at arbejde socialkonstruktivisme, hvorunder du kan argumentere for Giddens, og nyere kritisk teori hvor Honneth er største repræsentant??? Du kan også med gode arargumenter, føre Bourdieu ind under SK. og de to forskellige VT retninger, kan kobles til hinanden hvis du binder sammen med Søren Wennebergs socialkonstruktivisme, det har jeg selv gjort med gode erfaringer

Mvh
Skrevet d. 04.02.2008 af Malte
Rasmus Willig har skrevet en del om den metodologiske begrundelse for at bruge anerkendelse som normativ informationsinstans (bl.a. "Til forsvar for kritikken", men også spredte artikler og bidrag til antologier). Jeg er ikke helt klar over hvad din vinkel er, men der indgår nogle videnskabsteoretiske overvejelser i denne analyse, som fx. om man overhovedet kan, på videnskabeligt vis, finde frem til normative grundlag for kritiske teorier.

M a l t e
Skrevet d. 04.02.2008 af Sørland
Undskyld, men normalt skelner man mellem videnskabsteori som er teori om videnskabernes forudsætninger i almindelighed og fagspecifik teori som er teori om et specifikt fagområde. Nogle få teoretikere som Habermas er både videnskabsfilosof og fagteoretiker.

Socialkonstruktivisme er ikke videnskabsteori i generel forstand, men en højst en broget kategori af fagspecifikke teorier. Spørgsmålet er, hvad socialkonstruktivisme henviser til. Er det Schutz/Berger/Luckmann? I så fald kan man næppe regne Bourdieu som socialkonstktionist. Han er videnskabsteoretisk præget af Merleau-Ponty. Giddens er præget af hermeneutik og har dermed et fællespunkt med Honneth. Så Giddens og Honneth kan henvises til en videnskabsteoretisk inspiration fra Gadamer og Habermas, med modifikationer.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay