Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

metaperspektiv?

Skrevet d. 29.11.2007 af Goffyfan
Hej allesammen

jeg er noget af en nybegynder på det videnskabsteoretiske felt og mangler råd på en formulering jeg ikke helt er på det rene med.
Hvad betyder det når man bliver pålagt at skrive i et metaperspektiv?
Jeg skal skrive om nationalisme, og det med et metaperspektiver på nationalisme har jeg ikke helt styr på.

Er der nogen der kan formulerer for mig hvad det betyder?

mange hilsner Goffyfan
Skrevet d. 29.11.2007 af LDK
Hej Goffyfan,

Man taler ofte om et mikro- eller et makroperspektiv, hvor det første er helt nede på individplanet og det andet er et overordnet/samfundsperspektiv. Meta-perspektivet ligger midt i mellem de to; ofte grupper af mennesker e.l. I forhold til din opgave vil jeg tro, at du skal fokusere på forskellige gruppers forståelse/følelse (kender ikke den præcise opgaveformulering...?) af nationalisme. F.eks. Dansk Folkepartis forståelse af nationalisme sammenlignet med... alle os andre;o) (ikke et lødigt eksempel, undskyld, men det lå lige på tungen!). Du kan f.eks. vælge at se på to eller flere forskellige befolkningsgrupper i forhold til nationalisme.

Held & lykke,
Line
Skrevet d. 29.11.2007 af Goffyfan
Hej Line

Tak for svaret. Jeg har fået en lidt mere klar fornemmelse af hvad det fine udtryk betyder, også i forhold til min skriftlige opgave.

jeg holder tråden åben idet andre vil byde til

Mange tak
Skrevet d. 30.11.2007 af Lars
Hej Line,

Du kommer vist til at blande to ting sammen her. Det du taler om er et [b]meso[/b]niveau og ikke et [b]meta[/b]niveau.

Metaniveauet betegner en slags refleksion af "anden orden" eller sagt anderledes: det er data om data, hvorfor fx en videnskabsteoretisk diskussion af nationalisme kan forekomme som et metaniveau.

Læs evt her: http://en.wikipedia.org/wiki/Meta

mvh Lars
Skrevet d. 30.11.2007 af Goffyfan
Hej Lars

Jeg har hørt forklaringen før. Altså "data om data", eller en "anden ordens" refleksion.

Jeg skal skrive en opgave om nationalisme og samtidigt med at jeg nu har 3 teoribøger om emnet og jeg ved ikke hvor mange andre bøger om indvandring, danskhed, dansk identitet osv, så gør denne "data om data" forklaring ikke opgaven mere transparent for mig.

Jeg forestiller mig at emnet er Nationalisme, og at det er de forskellige udtryk for nationalisme i praksis (eksempelvis dansk folkeparti) som jeg skal forstå som data om data. Altså en anden måde i praksis at tale om nationalisme i forhold til den teoretiske.

Er det rigtigt forstået?

Skrevet d. 30.11.2007 af Lars
Hej du,

Sådan tror jeg ikke jeg ville se på det. Det er måske snarere noget med at diskutere, i hvilken grad nationalisme er et meningsfuldt begreb? Men måske kunne du også forhøre dig hos den, der har pålagt dig dette metaperspektiv om hvad det mere konkret kunne betyde for din problemstilling?

mvh Lars
Skrevet d. 30.11.2007 af Goffyfan
Hej Lars

Det jeg så tænker i forlængelse af dit sidste svar er at man i sine analyser af sit stof diskuterer sine data (cases og teori) i forhold til en problemstilling der helst skal formes således at man får den slags svar der er refleksioner af anden orden.

Jeg skriver svar herinde når jeg har talt med min vejleder.

Mvh
Skrevet d. 01.12.2007 af LDK
Ups, det har du da ret i Lars!

Sådan går det når man laver overspringshandlinger midt i opgaveskrivning... hovedet er fyldt af noget andet;o)

Skrevet d. 01.12.2007 af Jakob Pedersen
Hej,

At skrive i et metaperspektiv kan sammenstilles med at skrive i et helikopterperspektiv. Man skal passe på med ikke at lægge for meget i et begreb.

Meta kan oversættes til ”går ud over”, ”hinsides” eller ”efter” sådan forstået, at begrebet kan siges at være på et højere abstraktionsniveau. Metadata er således data om data (dvs. hvem har produceret data, hvornår, hvilken form har de osv.). På samme vis er metamatematik videnskabelig refleksion og studiet af formelle (herunder matematiske) systemer og deres anvendelse.

Skal man skrive en opgave om nationalisme i et metaperspektiv, så vil jeg umiddelbart blot mene, at dette betyder, at du i din opgave skal have fokus på, hvorledes begrebet ”nationalisme” kan defineres, og efter hvordan begrebet ”nationalisme” konkret kommer til udtryk i forskellige kulturer, og hvordan begrebet ellers bliver fortolket og forstået af befolkningen. Dvs. hvad kendetegner den "isme" som kan betegne en nation eller det nationale?! Dansk Folkepartis nationalistiske selvforståelse er blot et blandt mange bud på, hvad ”nationalisme” kan være.

Mvh.
Jakob
Skrevet d. 11.12.2007 af Sørland
Man kan skelne mellem et empirisk perspektiv og et meta-teoretisk perspektiv. Dermed er meta-perspektivet et forsøg på at indkredse og karakterisere fænomenet i forhold til andre. For eksempel ved at sætte nationalisme i forhold til statsborgerskab, racisme og socialt fællesskab.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay