Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Socialkonstruktionisme versus socialkonstruktivisme

Skrevet d. 10.06.2005 af SusanneRagnhild
Hej !

Jeg har bemærket at ordbogen ikke er så fyldestgørende på ovenstående begreber? Selv har jeg siddet på RUC og lavet diskursanalyser i flere sammenhænge, dog pt. i erkendelse af, at jeg slet ikke har styr på forskellene/nuancerne af ovenstående begreber.

Er der nogen der kan hjælpe?

Mange hilsner
SusR
Skrevet d. 10.06.2005 af Albrechtsen
Hej igen.

Hvis det kan være en trøst, så er der flere (så vidt jeg ved), der er i tvivl om forskellen mellem social konstruktionisme og social konstruktivisme. De bliver da også af og til blandet sammen, og jeg tror heller ikke at der er nogen bred enighed om, hvad forskellen(e) er mellem disse to positioner.

På ét punkt kunne man dog måske sige, at de adskiller sig fra hinanden; nemlig mht. opfattelsen af en objektiv `ydre` verden. I eksempelvis den kulturhistoriske skole som den bl.a. ses udformet hos Lev Vygotsky, opererer man teoretisk med en objektiv verden. Disse er de såkaldte social konstrukTIVISTER. Social konstrukTIONISME er, hvad bl.a. Kenneth Gergen kalder sin position (og - nogle må rette mig, hvis dette er forkert - så er det vist nok også Gergen selv som opfandt dette udtryk en gang). Socialkonstruktionister udtaler sig ikke om den objektive verden, men fokuserer (næsten) udelukkende på sproget gennem diskursanalyser, konversationsanalyser, dekonstruktioner, narrative interview etc.

Mvh.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay