Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Simone de Beauvoir - socialkontruktivist

Skrevet d. 13.12.2007 af Eva22
Hej,
Jeg sidder og skriver 3.g opgave og har en uge tilbage. Mit problem er nu at jeg skal til at forklare SdBs måde at fortolke kønsrollerne på. Hun siger at disse er social kontrueret ud fra normerne i samfundet? Dette kan jeg ikke få til at passe - hun er jo ikke socialkontruktivst, men eksistentialist.

Er der nogle som kan forklare mig årsagen?

MVH

Eva Helene Olsen
Skrevet d. 30.12.2007 af S.andrade
Hej Eva
Har desværre først set dit indlæg nu, så selvom det vist er over din deadline for din 3.g opgave, vil jeg ikke snyde dig for mit ydmyg forsøg på at give dig en forklaring (læs: overspringshandling fra egen eksamen:

I Simone de Beauvoirs hovedværk `Det andet køn` er en af grundtankerne ”at man ikke fødes, som kvinde, man bliver det”. Dette betyder, at der ikke eksisterer en endegyldig definition på `kvindelig natur`, som på forhånd bestemmer hvad kvinder er eller ikke er. Simone de Beauvoirs udsagn er faktisk en omformulering af Jean-Paul Sartres berømte eksistentialistiske tese fra `Eksistentialisme er humanisme` om, at ”eksistensen går forud for essensen". Dette betyder groft sagt, at mennesket grundet sin frihed er [i]tvunget[/i] til at skabe sig selv ud fra de valg der træffes; med andre ord findes der ingen på forhånd fastlagt menneskelig natur.

Eksistentialisme må endelig ikke forveksles med essentialisme, som jo netop forsøger at gøre bestemte egenskaber til en -isme - altså en verdensanskuelse. En essens i denne forstand viser tilbage til en bagvedliggende idé eller plan.

Derfor er der ikke nødvendigvis en modsætning mellem at være eksistentialistisk og samtidig åben overfor, at kvindeligheden er en social konstruktion - tværtimod. Valget er påvirket af de samfundsmæssige normer og omstændigheder, som derved skaber `kvinden`. Som Sartre siger i `Væren og Intet`, er valget af personlighed `skabt` i en situation, hvor det konfronteres med historie, krop og det andet menneske

Mvh.

Stefan

kilde: www.leksikon.org

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay