Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Rasch-modeller?

Skrevet d. 28.11.2006 af Ncw
Hej co-forumister

Jeg er faldet over noget, der hedder Rasch-modeller, men kunne ikke gennemskue ud fra sammenhængen, hvorvidt det var noget, man kunne bruge til noget; eller i så fald til hvad... Nogen, som kan forklare det?

Pft. Nils
Skrevet d. 28.11.2006 af Mads_Jaeger
Hej Nils

Rasch-modellen er en skaleringsteknik paa samme maade som faktoranalyse og korrespondanceanalyse. Ideen bag disse metoder er, at man er interesseeret i et latent faenomen men kun observerer en raekke variable, der er partielle manifestationer af dette faenomen. Den prototypiske applikation af Rasch-modellen er IQ. Man udsaetter folk for en raekke tests (fx. faerighedsregning tilbage i folkeren) og taeller sammen hvor mange rigtige svar folk har. Ideen er saa at personer med flere rigtige svar skal have hoejere latente evner eller IQ end personer med faa rigtige svar. Rasch-modellen er en statistisk model som forsoeger at "maale" den latente fordeling af evner givet de observerede svar. Rasch-modellen har en raekke statistiske egenskaber som goer den bedre end andre lignende modeller (men ogsaa svaerere at faa til at "passe" i virkeligheden).

Svend Kreiners program DIGRAM som kan downloades paa hans hjemmeside er specielt designet til Rasch-modeller (og generaliseringer heraf). Programmet er nemt at bruge og der er vist ogsaa en manual med som beskriver de modeller som kan estimeres. Der findes ogsaa en raekke moduler i STATA som estimerer Rasch-modeller.

I oevrigt var Rasch - som er en af de mest beroemte statistikere i nyere tid - dansker :-)

Mvh.

Mads
Skrevet d. 28.11.2006 af Jensa
Hej Mads

Kunne du skrive lidt mere om hvad det er for egenskaber der gør Rasch-modellen bedre end andre modeller - nu er jeg blevet nysgerrig.

Mvh
Jens
Skrevet d. 28.11.2006 af Mads_Jaeger
Hej Jens

Det er en lidt laengere historie, men Rasch-modellen repraesenterer en slags "gold standard" for maaling og er - hvis den passer paa ens data - i statistisk forstand "objektiv" fordi den ikke afhaenger af idiosynkratiske traek ved de items og specifikke "testpersoner" som er med i maalingen. Det er nok nemmest hvis du selv laeser op paa detaljerne :-)

Mvh.

Mads
Skrevet d. 29.11.2006 af Jensa
Hej Mads

Kunne du komme med et litteraturforslag?

Mvh
Jens
Skrevet d. 29.11.2006 af Ncw
Hej Jens

Jeg vil ikke give mig i kast med litt.henvisningner til Rasch-modeller, for det ved jeg ikke rigtigt noget om, men kan derimod anbefale Mads Jægers kapitel i bogen "Sociologiske metoder. Fra teori til analyse i kvantitative og kvalitatitve studier", som Ole Bjerg og Kasper Villadsen har udgivet for nyligt. Det er ganske oplysende om (men ikke hvordan) forskellige teknikker til at analysere latente fænomener anvendes.

Og til Mads: Kan du ikke i forlængelse af dette reklameindslag overtales til at relatere Rasch-modeller til dit ovennævnte kapitel?

Mvh. Nils
Skrevet d. 29.11.2006 af Mads_Jaeger
Hej Jens

Ja, mit kapitel om skaleringsteknikker er fantastisk :-), men det daekker bevidst ikke "hvordan" og ikke Rasch-modeller. Modellerne jeg gennemgaar i kapitlet er ikke helt samme teoretiske "klasse" som Rasch-modellen. Sidstnaevnte hoerer hjemme i en type modeller man kalder Item Response Models (IRT). Jeg synes ikke jeg vil gaa ind i teknikken her paa forummet men kan anbefale denne hjemmeside, der handler om Rasch-modeller: http://www.rasch.org/. Her kan du helt sikkert finde brugbar litteratur mm.

Mvh.

Mads
Skrevet d. 06.06.2007 af Sørland
Gamle Rasch præsenterede i sin tid nogle forelæsningsnoter i statistik med mange modeller, der var ikke-parametriske. Det vil sige, at de ikke forudsatte normalfordeling med videre. Item Response modeller er en særlig variant, som giver mulighed for både at skønne item-effekt og respondent-karakteristik, så vidt jeg mindes.
Skrevet d. 07.06.2007 af KristianKarlson
Hej Nils,

Nu har jeg sat mig lidt ind i den almindelige Rasch-model og også anvendt DIGRAM til at lave analyser - og det fungerer ret godt (både for dikotome og polytome items).

På dansk kan man få en introduktion af Peter Allerup (1987) - kan lånes på biblioteket. Den bedste introduktion, jeg dog har fået, er netop Svend Kreiners beskrivelse af rasch-funktionen i DIGRAM. Herudover kan jeg anbefale en af "klassikerne": David Andrich (1988): "Rasch Models for Measurement" - det er en kort og god introduktion (fra Sage).

I øvrigt findes der et hav af modeller inden for den gren, man kalder Item Response Theory, som er en del af moderne testteori (i forhold til den traditionelle). Rasch er mere eller mindre grundlæggeren af denne gren. Forskellen i forhold til tidligere testteori er, at fejlen opfattes anderledes.

Det centrale ved Rasch-modellen og lignende modeller er, at man kan ordne individer og items hierarkisk. Dette er smart, da man, som Mads skriver, specifikt objektivt kan sammenligne individer på en skala inden for en given referenceramme (såfremt modellen holder). Raschs bog fra starten af 60`erne hedder da også noget med "A Theory of Specific Objectivity".

I øvrigt findes der en nonparametrisk item-response-model, som hedder Mokken Scaling Procedure (MSP) eller blot mokken-modellen. Her afslapper man nogle af de funktionelle krav til, hvordan item-response-funktionen (IRF) skal opføre sig (jf. det nonparametriske). Modellen er ikke så restriktiv som Raschmodellen, men har stort set samme egenskaber, som er tilstrækkelige (sufficiente) i forhold til det at rangordne individer - og evt. også items. Mokkenmodellen er - for kendere - en probalistisk udgave af Guttman-skaleringsteknikken eller scalogram.

Men ikke mere herfra.Jeg har arbejdet en del med MSP, så sig til, hvis du vil have nogle referencer. Jeg har også en del artikler, hvor Rasch-modeller er anvendt.

vh Kristian
Skrevet d. 16.06.2007 af Sørland
Mokkens model har et noget andet udgangsspunkt. (Holland) Man kan ikke bruge en Guttmanskalas skalafejl som garanti for dens endmensionalitet. Hvis man forsøger at danne en skala af få dikotome items med store responsspring imellem, er der stor sandsynlighed for, at de tilsyneladende danner en pæn Guttman-skala, selvom de ikke er endimensionale. Mokkens model indføjer en sandsynlighed (alfa) for at danne en pæn skala ved tilfældighed. Den findes efter sigende som separat program, men er ikke med i standardprogrammer som SPSS.
Skrevet d. 16.06.2007 af KristianKarlson
Hej,

Ja. Der er et lille program udviklet af Molenaar et al. (også hollændere, som i det hele taget lader til at være "the giants" inden for moderne IRT). Det hedder sjovt nok MSP og kan købes på http://www.scienceplus.nl/scienceplus/main/softwareshop/msp.jsp. Jeg har rodet med en demoversion, som er virkelig, virkelig god. Jeg ved også, at Kreiner i de nyere DIGRAM roder med at få Mokken-skaleringen med.

Herudover er der en gruppe af IRT-nørder, som har en side på nettet. Her kan finde makroer til både SAS og STATA - også Mokkenmodellen. Det er i det hele taget en utrolig fed hjemmeside, hvis man er til den slags (forstås!): http://freeirt.org/index.php?file=homepage.php.

vh Kristian
Skrevet d. 10.07.2008 af KristianKarlson
Hej Sørland,

Jeg anvender ofte Mokkens probalistiske udgave af guttmanskalateknikken, når jeg vurderer skalaer (typisk sammen med polychoriske faktoranalyser). Såfremt den strenge mokkenmodel holder (dobbelt monotonicitet), tillader jeg mig at sige, at skalaen er homogen og endimensional, og man kan danne en summeret skala. Jeg har læst flere steder, at den strenge udgave af Mokkenmodellen har stort set alle ønskelige egenskaber sammenlignet med Rasch-modellen. Men hvor Rasch antager en særlig funktionel form for IRF’erne, anvender vi relativt få semiparametriske antagelser til at sikre monotont ikkeaftagende samt ikke-krydsende IRF’er (samt lokal uafhængighed, som selvfølgelig er en fundamental antagelse).

Du skriver ovenfor, at man ikke kan bruge en guttman skalafejl som garanti for endimensionalitet. Nu ved jeg godt, at endimensionalitet er et uklart begreb, men kan du forklare lidt nærmere, hvorfor det hænger sådan sammen. Jeg er lidt nysgerrig på IRT, da det for mig at se har nogle fordele over for fx faktoranalysen.

mvh Kristian
Skrevet d. 11.07.2008 af Sørland
Kommentaren var ikke udtryk for en dyb indsigt; det er almindelig kendt, at man kan konstruere nonsens-skalaer med få skalafejl. En probabilistisk model udtrykker, at der er en sandsynlighed for, at itemserien ikke korresponderer med en enkelt dimension. Det tager Mokken-modellen højde for - men husk at alfa udtrykker at en del af de dannede skalaer er misvisende. Men desuden må vurderingen af endimensionaliteten være teoretisk baseret eller i mangel af teori bygge på common sense.
I øvrigt er din fremgangsmåde helt gennemtænkt og korrekt, så vidt jeg kan vurdere det.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay