Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

psykologi og usammenhængethed

Skrevet d. 08.06.2005 af Midskard
Hej alle...jeg ved godt dette er et sociologisk forum. Men det er super godt og jeg kan bruge meget. Jeg har prøvet at søge om der findes tilsvarende psykologisk forum, men har endnu ikke fundet noget. Hvis der er nogen der ved et sted, så venligst sig fra.

Men det som jeg ville er: er der nogen der ved om psykologiske teorier der arbejder med grundforudsætningen at personligheden er usammenhængende...ikke som i radikal poststruktualistisk teori at der ikke er essens ...men en psykologisk teori med essenstænkning - men hvor der stadig væk er usammenhængighed
?
Skrevet d. 09.06.2005 af Albrechtsen
Hej midskard

Rart at høre at du kan bruge noget fra dette forum.

Jeg mener ikke, at sociologi og psykologi er to helt adskilte discipliner. Der er nogle overlapninger og fælles temaer. Således kunne socialpsykologi også somme tider kaldes for `mikrosociologi`. Med andre ord er psykologiske spørgsmål ikke nødvendigvis sociologisk irrelevante.

Jeg forstår nok ikke helt dit spørgsmål. Personlighed med en essens men som samtidig er usammenhængende? Kunne du prøve at uddybe dette?

Mvh.

Skrevet d. 10.06.2005 af Midskard
I poststruktualismen er "personligheden" fragmenteret og multipelt. Men ifølge de mest radikale så er der ingen essens i personerner. Foucault siger et sted ”From the idea that the self is not given to us, I think that there is one practical consequence: we have to create ourselves as a work of art.” (Foucault, 1983, s. 262).

Det som jeg vil er at stadig arbejde med at mennnesket er fragmenteret, men at fragmaeteringen ligger indeni mennesket. Det er noget som filosoffen Hannah Arendt i eksistentialistisk stil arbejder ud fra. Men jeg vil finde noget mere psykologisk.

Jeg håber det blev tydeligere......???
Skrevet d. 10.06.2005 af Albrechtsen
Der findes mange introduktioner til personlighedspsykologien, og i disse introduktionsbøger ser man ofte fire store traditioner beskrevet: 1) psykoanalyse 2) behaviorisme 3) humanistisk psykologi og 4) kognitiv psykologi. Der kan selvfølgelig nævnes andre traditioner også (fx trækpsykologien, social læringsteori, social konstruktionisme). Hvis jeg forstår dig korrekt, så søger du en personlighedsteori, der mener, at personligheden har en essens, men at personligheden samtidig er fragmenteret. Jeg er dog stadig i tvivl om, hvad du mener, med henholdsvis `essens` og `fragmenteret`....

Et bud kunne være Freuds personlighedsmodel. Der er nemlig ifølge Freud en slags `essens` i mennesket eller man kan måske rettere tale om en personlighedsstruktur, som er den velkendte overjeg-jeg-det- model, som Freud er så kendt for at have udviklet. Denne personlighedsstruktur udtrykker dog samtidig (mulige) indre konflikter (forenklet sagt mellem et må, et kan og et vil). Sådanne konflikter kan vel godt skabe en psykologisk oplevelse af at være `fragmenteret` eller at være `ikke hel`, `splittet`, `ude af balance` og lignende. Der findes flere udgaver af psykoanalytisk teori (hvor nogle næsten synes at have gjort helt op med Freud og især hans personlighedsmodel). Såkaldt `selvpsykologi` er nok særlig populær i dag. I selvpsykologien er Selvet også en slags kerne eller `essens` i individet, men samtidig udvikler Selvet sig, og kan også føles fragmenteret (nogle taler fx om et `falsk selv` og et `sandt selv`). Så er der dog også de psykoanalytikere der mener, at Selvet er en narrativ konstruktion, dvs. min personlighed er den historie, jeg fortæller mig selv (med andres hjælp)....og så er vi næsten tilbage til Foucault, der, som du nævner, beskriver selvet eller subjektet som et kunstværk vi selv skaber.

Håber ikke det var mere forvirrende end oplysende!

Mvh.
Skrevet d. 24.05.2011 af Valodea
Hej :-)

Jeg har tidligere selv brugt denne side, hvor jeg har kunne finde svar på ALT vedr. psykologi.

http://www.psykolog-forum.webgaming.eu/

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay