Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Neoliberalisme?

Skrevet d. 13.05.2007 af FisterLøgsovs
Er det korrekt at påstå, at med regeringsdannelsen i 2001, fik neoliberalismen sit indtog i Danmrk?
annonce
Skrevet d. 13.05.2007 af CHellersgaard
Nej, det mener jeg ikke det er.
Selvfølgeligt har ministeriet Fogh (af bagvejen) forsøgt at indføre nogle neoliberalistiske tiltag, men frem for alt socialkonservative, stokkonsetrvative, nationalkonservative og fascistoide politiker.
Masser af neoliberale tiltag blev gennemført under Nyrup (fx udlicitering og privatisering).
Endelig kan man også se på, hvordan de religiøst liberale (CEPOS m.fl.) har det med regeringen, som de jo nærmest omtaler, som var den styret af Stalin selv. Det kan man jo med god ret mene, men ikke på grund af at den ligefrem gennemfører planøkonomi.

Christoph

PS: Det bør dog bemærkes at kommunalreformer lægger fundamentet til yderligere privatisering og udlicitering, så på det strukturelle plan har regeringen gennemført neoliberale reformer.
Skrevet d. 13.05.2007 af FisterLøgsovs
Man kan vel også kalde den "dokumentations-iver" som skyder op inden for den offentlige sektor som neoliberalistisk... Den røde bundlinie er blevet det centrale kriterium for, hvad der er rigtigt og forkert; De økonomiske magtteknikker styrer alt fra sygehuse til universiteter: Deres indhold opgøres således, at det kan gøres til genstand for budgetstyring - hvad koster det at operere en patient/ at uddanne en forsker? Bevæger vi os (som samfund) fra tilpasning af økonomien til menneskers behov, til en tilpasning af mennesker til markedets behov? Mit indtryk er, at disciplinering, kontrol og overvågning øges betydeligt i disse år - Dette gælder ikke mindst for marginaliserede grupper som eksempelvis arbejdsløse og flygtninge/indvandrere...

- Sine
Skrevet d. 14.05.2007 af Mads_Jaeger
Er betegnelsen "neoliberal" i virkeligheden ikke bare venstrefløjens standardprügelknabe for at betegne alt den ikke lige kan lide eller forstår som nogen ondt? Sine: "Mit indtryk er, at disciplinering, kontrol og overvågning øges betydeligt i disse år" - come on, er den betragtning baseret på seriøs analyse (og i så fald, hvordan?) eller bare nogen mainstream-Foucault man altid kan lire af?

Hvad mener du med "neoliberal"; hvordan adskiller begrebet sig fra "liberal"; hvad er dine argumenter for at mene at den politiske udvikling vi ser i dag er anderledes end tidligere og derfor "neoliberal?

Mvh.

Mads
Skrevet d. 14.05.2007 af Agl
Neoliberal - en ny bølge af liberalisme - derfor neo-. Der var en opblomstring af socialliberalisme og planøkonomi i den vestlige verden - nu tilbagerulles mange tiltag i velfærdsstaterne, med eksplicitte neo-liberale begrundelser. Analysen er ikke særlig speciel og har ikke nødvendigvis noget med Foucault at gøre - blot en konstatering af at gamle liberalistiske økonomiske teorier har større indflydelse på den økonomiske indretning af samfundet.

Interessant er det at socialdemokraterne med Nyrup var de første til for alvor at hamre igennem med "liberaliseringer".

Mvh. Anton
Skrevet d. 14.05.2007 af Malte
agl:

bør der ikke være en kvalitativ forskel for at man kalder det for neo-liberal? Hvis der blot er tale om en tidsmæssig forskel, så synes jeg at begrebet er temmelig indholdsløst.

Hvad med: Basket har siden 80`erne været utroligt umoderne, men siden 2001 har sportsgrenen haft et nyt indtog i Danmark. Man mener at bevægelsen er forårsaget af indflydelse fra neo-basketspillere i USA.
Skrevet d. 14.05.2007 af CHellersgaard
@ Malte

Du har nok ret i, at det er ny vin på gamle flasker. Men som politisk bølge vandt neoliberalismen igennem (ligesom man kan være neonazist på trods af tidligere nazisters dumhed, kan man altså være neoliberalist på trods af tidligere liberalisters dumhed).
Måske er begrebet ideologisk indholdløst, men udemærket til at betegne en historisk-politisk tendens (som sådan kunne man jo også betegne neobasket, fx kunne man forestille sig nye klubber eller turneringssystemer vinder frem eller lignende - i og med det trods alt optræder i en anden social kontekst)

Christoph
Skrevet d. 17.05.2007 af CHellersgaard
Blot en kommentar:

Ordsproget om ny vin på gamle flasker var i denne forbindelse ualmindeligt dårligt valgt...
Der er jo, så vidt jeg ved, ikke meget nyt i neoliberalismen, andet end en genoplivningen af det gamle (læs: forældede) tankegods. Vin-metaforen er jo netop dårlig, fordi det gamle her får en forældlet valour. I det neoleberale tilfælde må vi nok erkende, at det er gået eddike i det. Lad os hælde det ud eller afkalke med det, men ikke tro, at det for alvor vil bringe nogle glæde!

Christoph
Skrevet d. 19.05.2007 af FisterLøgsovs
Kære Mads
Når jeg påstår, at der er kommet mere kontrol i samfundet, så tænker jeg specielt indenfor den offentlige sektor. Socialrådgivere sidder og bruger 90% af deres tid på at dokumentere deres arbejde. Alt skal kontrolleres for tænk nu hvis vi kunne spare en krone et sted. Ideen er naturligvis okay, men i praksis betyder det jo at der tages tid fra bruger-kontakten. Dér hvor fokus burde være, og hvor socialrådgivere er uddannede til at have deres fokus, glider i baggrunden for et bureaukatisk system, som hele tiden skal retfærdiggøre budgettet - Pengene styrer og dermed gøres det sociale arbejde kvantitativt i stedet for kvalitativt, som ville være ønskværdigt!
- Sine

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay