Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Michael Foucault.

Skrevet d. 09.12.2005 af Chris_engholm
Hej.
Er der nogen der har beskæftiget sig med Michael Foucault? og evt. ved om han hører under den kritisk teori, den hermaneutiske eller det positivistike videnskabssyn?
Skrevet d. 10.12.2005 af Ncw
Foucault placeres oftes i den retning, der kaldes poststrukturalisme. Af nogle (mener det er Dag Heede) kaldes han "nomadefilosof", da han er svær at placere entydigt.
Skrevet d. 10.12.2005 af Chris_engholm
Tak skal du have. Er ved at skrive eksamopgave, hvor vi inddrager ham, men vi skal kunne svare på hvilken en af de tre syn (herm.,kritisk eller positiv.) han kan placeres under. Men syntes han er svær at placere.
Skrevet d. 10.12.2005 af Ncw
Hvis det skal være en af de tre nævnte, så vil jeg udgangspunktet understrege, at han i hvert fald IKKE er positivist. Lidt sværere er det derefter at placere ham entydigt som enten hermaneutiker eller under kritisk teori; måske fordi han faktisk ikke falder entydigt ind under én af disse to!

Med de kritiske teoritikere deler han bl.a. den post-marxististiske tilgang og den radikale, normative kritik af det kapitalistisk samfunds selvforståelse.

Fra den hermaneutiske tradition tager han bl.a. idéen om, at alt er fortolkning og den brede, tværfaglige tilgang til samfundsvidenskaberne.

Der er sikkert også andre relevante ting, men det var lige, hvad jeg kom i tanke om.

Mvh. Nilse
Skrevet d. 10.12.2005 af Ncw
Jeg syntes nok, det virkede forkert: Det staves `hermeneutik`, ikke `hermaneutik`!
Skrevet d. 11.12.2005 af Chris_engholm
du skal have tak for hjælpen.
Mvh. Chris
Skrevet d. 11.12.2005 af KristianKarlson
Hej,

Jeg er enig med Nilse. Du skal endda nok hellere placere ham i en særegn form for kritisk teori, primært fordi kritisk teori også er hermeneutisk på mange planer (mener sågar, at Habermas snakker om en "dybdehermeneutik" i en af sine tidlige artikler). Den basale forskel på Foucault og kritisk teori er, at kritisk teori arbejder med et relativt konsistent normativt fundament - dette er ikke tilfældet med Foucault (han er mere en nomadefilosof). I det hele taget er det en god idé at finde ud af, hvilken del af Foucaults forfatterskab, I vil grave ned i, da der er nogle (ontologiske og epistemologiske) forskelle. Der er ligesom tre områder på et rent videnskabsteoretisk plan: Arkæologi, Genealogi og så hans sidste "Governmentality". Det er efter min mening geneaologi og arkæologi, der er interessante videnskabsfilosofisk.

Nå, nu fik jeg svaret på lidt mere end jeres spørgsmål ;)

Mvh. Kristian

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay