Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Meningsdannelse

Skrevet d. 07.11.2005 af Ncw
Hej

Jeg skal om ikke så frygtelig lang tid i gang med en opgave om demokrati i faget Politisk Sociologi. I den forbindelse har vi (dvs. min makker og jeg) diskuteret en del om, hvorvidt meningsdannelsen i højt udviklede demokratier kan siges at være fri, og om dette er en nødvendighed for et "ægte" demokrati.

Det, jeg nu sidder og tænker, er, at begrebet `meningsdannelse` i sig selv er præget normativt af de værdier, der ligger i begrebet `demokrati`: Dannelse (ty. Bildung) hænger sammen med oplysningstanken (I. Kant?) og forudsætter et rationelt menneskesyn. Men kan man ikke forestille sig en anden opfattelse af, hvad end mening er - dvs. en opfattelse, der ikke kræver rationelle individer, men hvor meningen ikke desto mindre dannes?

Altså: Man hører tit, at folk ikke er i stand til at danne sig en mening om fx EU, fordi det er så langt væk. Men en anden, mere fænomenologisk-antropologisk, opfattelse af `at have en mening` kunne jo gå på, at man ALTID har en mening (om alt, hvad der har fremtrådt for éns opmærksomhed, i det mindste). Og alle i Dk har vel registreret, at EU eksisterer!

Nogle bud?

Mvh. Nilse

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay