Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Luhmann og undervisningskommunikation

Skrevet d. 15.06.2009 af Badea1
Er der en som vil uddybe hvad der menes med denne sætning jeg er faldet over i forbindelse med Luhmann og pædagogik:
[i]Kommunikation i en undervisningssituation stiller sin egen kompleksitet af viden og værdier til rådighed, somde studerende kan bruge i deres konstruktion af viden og værdier. Med reference til Luhmann lan man betragte undervisningskommunikation og elevernes læring som to selvreferentielle og selvorganiserede systemer og at undervisning har mulighed for at lykkes, når begge systemer gør hinanden i stand til at indtroducere deres egen allerede konstituerede kompleksitet til hinanden.[/i]
Hvordan introducerer man ens egen allerede konstituerede kompleksitet til hinanden i praksis i forhold til undervisning??
Håber meget en kan hjælpe mig.
Skrevet d. 15.06.2009 af Vallentin
Hej
Skriv gerne bogens navn, og side tal - Så får du svar ;)

MVH
Skrevet d. 15.06.2009 af Badea1
Først faldet over den på en side på nettet fra http://www.leksikon.org/art.php?n=5019
[i]Selv om elevernes læring og undervisningskommunikation er operativt lukkede, betinger de gensidigt hinanden. Der kan ikke udvikles meningsfulde tanker uden meningsfuld kommunikation og vise versa. Meningsindholdet i individernes tanker og meningsindholdet i forskelle sociale systemers kommunikation udvikler sig co-evolutionært. Det betyder, at undervisningskommunikation stiller sin egen kompleksitet af viden og værdier til rådighed for elevernes konstruktion af viden og værdier. Man kan sige at undervisningen lykkedes når «begge systemer gør hinanden i stand til at introducere deres egen allerede konstituerede kompleksitet til hinanden» (Luhmann, 2000:258).[/i]
Den angivne kilde er Luhmanns Sociale Systemer, men kan ikke se at han direkte forklarer det sådan på side 258, så...
Ellers bruges ovennævnte udlægning også af Erik Mygind i "Undervisning i folkeskolen" Institut for Idræt, 2005 side 72.
Har bare svært ved at få sat nogle andre ord på hvad der menes med «begge systemer gør hinanden i stand til at introducere deres egen allerede konstituerede kompleksitet til hinanden» - hvilke vilkår skal der være tilstede og hvordan kan man bedst sikre dem?
Skrevet d. 18.06.2009 af Skovdal Albrechtsen
Det Luhmann skriver om på den nævnte side i SoSy, er forskellen mellem penetration og interpenetration. Der synes at være en tendens til (som en slags `common sense` måske) til at se undervisning som at en lærer `fylder noget på` eleven (denne opfattelse er beskrevet af nogle som en `tankpasserpædagogik` og af Paulo Freire som en `sparekasseundervisning`, som Freire fx siger: "Jo mere han fylder i beholderen, jo bedre lærer er han. Jo mere spagfærdigt beholderne lader sig fylde, jo bedre elever er de"). Med begrebet `penetration` - set i en undervisningssammenhæng - vender Luhmann det dog om, sådan at først er når eleven stiller sin egen kompleksitet til rådighed (for en elev er kompleks, eller en "ikke-triviel maskine" som Heinz von Foerster siger), at penetrationen bliver mulig. Det citat du nævner, refererer dog til begrebet interpenetration; og i dette tilfælde `påvirkes` læreren også af eleven.
Se også: http://sociologiskforum.dk/forum.vis.asp?id=1613&svar=6&q=interpenetration
Skrevet d. 18.06.2009 af Badea1
Tusind tak for forklaringen, den hjælper mig meget i forhold til at komme videre ind i Luhmanns univers, som godt kan føles meget uoverskueligt når man ikke har været der før..
Stiller eleven sin kompleksitet til rådighed ved at være åben, engageret eller hvilke ord kan bekrive det der kendetegner at stille sin kompleksitet til rådighed? Er ens kompleksitet ikke altid mere eller mindre til rådighed for andre, hvad enten det er intentionelt eller ej?

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay