Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Konfliktteori

Skrevet d. 27.05.2009 af Gassa
Er der nogen der kunne være så venlige at forklare mig konfliktteorien? Har ikke kunnet finde noget fyldestgørende på hverken nettet eller i mine skolebøger. Teorien skal helst forstås i sammenhæng med Palæstina konflikten og hvorfor Israel vælger at oprette sin egen stat.

- Oprettelsen må vel have noget at gøre med, at på baggrund af konflikten er oprettelsen af staten en nødvendighed for jødernes sikkerhed?
annonce
Skrevet d. 27.05.2009 af Sørland
Du har ikke bare en konflitteori, men mange forskellige teorier om sociale konflikter. Den mest generelle stammer fra Georg Simmel. Men det er svært at se, hvordan den kunne bruges på Palæstinakonflikten. Du mener forøvrigt vel. hvorfor Israel ikke vil anerkende Palæstina som selvstændig stat?
Skrevet d. 27.05.2009 af Gassa
Gennem vejledning med min samfundsfagslærer - har jeg forstået, at man kan bruge en konfliktteori omkring oprettelsen af staten Israel.

Altså at konflikten mellem jøder og palæstinensere, har været drivkraften bag oprettelsen af staten Israel, i og med oprettelsen skal forstås som en nødvendighed for beskyttelse af befolkningen.

Nu er jo som sagt ikke meget inde i de forskellige konfliktteorier - men kan man ikke vinkle nogen af dem som ovenstående?
Skrevet d. 28.05.2009 af Sørland
NOget tyder på, at din samfundsfagslærer tænker på en bestemt konfliktteori. Indenfor sociologi handler konfliktteori om grundlæggende interessemodsætninger mellem sociale positioner. Det kan være politiske positioner: herskende/undertrykte, økonomiske positioner: ejere/arbejdere, kønspositioner, kulturelle positioner eller andet. Konflikten mellem jøder og palæstinensere er en konflikt, hvor interessepositionerne er etnisk-religiøs. Men oprettelsen af staten israel involverer mange parter: det engelske mandatområde, palæstinenserne, zionisterne, jødiske flygtninge fra Holocaust, og kristne religiøse i Palæstina. Hvis disse interessemodsætninger skal dækkes af en konfliktteori må den være multidimensional. Der var mange forskellige interesser bag oprettelsen af Israel - og de havde ikke palæstinenserne som den eneste fjende. Englænderne blev en overgang udpeget som skydeskive for pro-israelske terrorister- eller frihedskæmpere om man vil. Samtidig var der ortodokse jøder, som gik imod oprettelsen, fordi der ikke var nogen tegn på Messias genkomst. Og palæstinenserne udgjorde ikke en helhed, nogle gik ind for det jordanske monarki, medens andre krævede selvstyre. Det er en historie med masser af konflikter, som vanskeligt kan bringes ind under en enkelt konfliktteori.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay