Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Ideologier i folkeskolen

Skrevet d. 19.12.2005 af MarkoP
Hej allesammen,

jeg er ny i dette forum og ved ikke rigtig hvor jeg skal placere mit indlæg, så det blev her.

Jeg er igang med og skrive en opgave om Socialdomokraternes og Venstres ideologis indflydelse på den førte undervisningspolitik og effekten af denne i folkeskolen?

Jeg vil spørger jer herinde om der er nogen der kan sige mig hvilke direkte konsekvenser vi kan finde mellem den socialdemokratiske politik og undervisningspolitik og det samme for venstre? Hvilke konsekvenser har det haft i folkeskolen i perioder med den ene og anden ved magten og tilsidfest hvor er demokratiet og selvbestemmelsen blevet af hvis det hele styrres af regeringen (undervisningsministeren)?
Skrevet d. 19.12.2005 af Johanneibi
Det virker ret bredt, det du er ude i. Men interessant.

Min første tanke er:

Ove Korsgaard giver med sin bog, Kundskabskapløbet, et fint kronologisk rids af den danske folkeskoles historie fra 1903 (den første folkeskolelov) og frem til slutningen af halvfemserne. Her er ideologien bag tiltag på folkeskoleområdet grundigt undersøgt. Således også konsekvenserne af én ført politik. Desværre beskriver den ikke de seneste to regeringsperioder, hvor Venstre og Konservative har dannet regering. Men rent ideologisk kan du måske spore nogle af de samme træk tilbage til 1980erne, hvor Bertel Haarders sad sin første periode som undervisningsminister.

Litt.: Korsgaard, Ove (1999). Kundskabskapløbet. Gyldendal.

Held & lykke
mvh
Johanne

ps.: Måske skal du passe på med at spørge, hvor demokratiet er blevet af, når regeringen i Danmark faktisk er valgt ved folkeafstemning på demokratisk vis. Jeg ved, at man kan føle, at folkeskolen er top-down styret, og at regeringen i de sidste par år har forsøgt at centralisere flere og flere af folkeskolens hidtil fuldmyndige områder (jf.: en dansk litteraturkanon). Men husk, at der på hver eneste folkeskole sidder en skolebestyrelse (bestående af forældrerepræsentanter + to af skolens medarbejdere + to af skolens elever - også valgt!), der stadig tager sig af de decentrale anliggender.
Skrevet d. 20.12.2005 af MarkoP
Hej johanneib

Mange tak, det vil jeg gå i krig med og tak for et nice tip i dit ps.

Jeg har ikke lige helt styr om man kan finde både en folkeskolelov fra nyrup regeringen og den nuværende??? Er der nogen der ved det???

Mvh Markoi
Skrevet d. 20.12.2005 af Johanneibi
Følgende link viser vejen til den danske folkeskolelov:
http://www.retsinfo.dk/index/UND/AT002136.htm

Lovforslag og bekendtgørelser til høring findes på:
http://hoeringsportalen.dk/portal/page?_pageid=427,762215&_dad=portal&_schema=PORTAL

Folkeskolelovgivningen (den gældende) er fra 1993. Den er oprindeligt udformet af Ole Vig Jensen (Radikale Venstre) i 1992, men den blev vedtaget af Nyrup-regeringen i 1993.

Johanne

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay