Hvorfor eksisterer der ondskab?
Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal undersøge, hvorfor der eksisterer ondskab med udgangspunkt i socialpsykologi (samfundsvidenskabeligt) og humaniore. Har I nogle ideer til teorier indenfor disse hovedområder, der kan anvendes til videre undersøgelse - blot nogle hovedpunkter, der kan diskuteres? Ville virkelig være taknemlig, hvis nogen ville hjælpe.
Mvh. qwerty
Mvh. qwerty
Det tror jeg, at der er virkelig mange forklaringer på, men nogle af de mest berømte [i]sociologiske[/i] bud ville være Hannah Ahrendts "Eichmann i Jerusalem" og Zygmunt Baumanns "Modernitet og Holocaust".
Mange tak for dit svar Lars. Kender du ellers noget godt materiale om ondskab i socialpsykologi? Jeg skal nemlig anvende faget psykologi som samfundsvidenskabeligt, men jeg synes, at det er ret begrænset, hvad der findes at teorier og begreber om ondskab indenfor dette hovedområde.
Der eksisterer faktisk en ganske masse socialpsykologiske undersøgelser af fænomenet `ondskab`. Nogle eksempler er Philip Zimbardo (2007): "The Lucifer Effect". Rolf Kuschel m.fl. (2004): "Ondskabens psykologi". Ervin Staub (2003): "The psychology of good and evil". Roy F. Baumeister (1997): "Evil: inside human cruelty and violence" . Fred E. Katz (1993): "Ordinary People and Extraordinary Evil". Blot for at nævne nolge få (i de nævnte bøger kan du finde referencer til mange andre undersøgelser om ondskab). Desuden er bogen Lars Fr.H. Svendsen (2002): "Ondskabens filosofi" også anbefalelsesværdig, hvor nazismen især bruges som et eksempel på ondskab, og hvor Arendts analyser af Eichmann og ondskabens banalitet også diskuteres.
Forslaget med Hanna Arendt undrer; for hendes filosofi er u-sociologisk; der er individer og politiske systemer, men ikke noget samfund. Ondskaben tilskrives nærmest stupiditet, en basal mangel på empati. Det er en udfordring for sociologisk og socialpsykologisk tænkning - men forhåbentlig ikke et svar.
Mange tak for hjælpen alle sammen. Skovdal, jeg inddragede en del af socialpsykologiske empiri, bl.a. Zimbardo. Jeg læste desuden en masse i bogen "Ondskabens Psykologi" samt Lars Svendsen teorier, så mange tak for hjælpen:) Jeg er færdig med opgaven nu - var til eksamen i mandags.
Andre læser også
- Perspektivering og konklusion
- Fænomenologisk metode/hermeneutisk fortolkning
- Definition af kontingens
- Svag paternalisme
- Abduktion
- Habermas` teori om system og livsverden
- Generaliserbarhed ved kvalitativ metode?
- Bourdieu - Foucault; Forskel eller lighed
- Magt og viden(foucault)
- Socialkonstruktionisme versus socialkonstruktivisme
- Socialkonstruktivistisk /hermeneutisk
- Metaperspektiv?
- Hvem kender til makro- meso- og mikro begreberne?
- Deduktiv vs. induktiv
- Foucault, subjektivering/objektivering
- Ordet "perspektivering" på engelsk?
- Foucaults diskursanalyse - i en simpel udgave?
- Har jeg forstået Luhmann korrekt???
- Socialkonstruktivisme
- Forskel på paradigme og diskurs
- Moral og etik - en begrebsafklaring.
- Kritisk realisme vs. realism
- HJÆLP!!! jeg fatter ikke felt og doxa
- Sammenhæng mellem kapital og habitus
- Governmentality
- Viden - ud fra en ontologisk og epistemologisk dimension