Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Gruppedannelse og gruppeidentitet

Skrevet d. 01.11.2009 af Dollemate
Hej brugere

Jeg er ny på siden, men fik øjnene op for nogle ganske gode indlæg omkring identitetsdannelse. Jeg skal skrive en SRP opgave i december, og mit overordnede emne er identitetsdannelse, hvor mit fokus vil blive omkring gruppeidentiteter med et delfokus på social arv.

Fagene er Samfundsfag og Dansk, og jeg får derfor brug for nogle samfundsfaglige teoretikere at benytte mig af, og samtidig en skønlitterær fortælling af en Dansk forfatter, som så derefter skal analyseres i forhold til de samfundsfaglige teorier osv.

Kan i anbefale nogle danske forfattere som skriver skønlitteratur, som samtidig ligger på 3.g. niveau? Hvis ja, kom meget gerne med forslag. Konkrete forslag til bøger er også i høj kurs.

Til den samfundsfaglige del får jeg brug for nogle teoretikere, hvoraf jeg har overvejet nogle af Giddens og Becks teorier. Men jeg har brug for nogle flere forslag til teoretikere som i højere grad har fokuseret på gruppens udvikling, og gruppeidentiteter.

Jeg håber I kan, og vil hjælpe mig

Mvh
Søren Jespersen
Skrevet d. 02.11.2009 af Anders B Jensen
Lyder som et spændende projekt.


Giddens og Beck er to interessante teoretikere, som har meget at sige om mange forskellige ting.

Prøv evt at undersøg hvad Lars Geer Hammershøj har at sige. Han skriver primært om selvdannelse og socialitet. Jeg har selv tidligere brugt ham, og så vidt jeg husker har han meget fornuftigt at sige om bl.a. unges dannelsesvilkår, hvordan vi dannes i fællesskabet og hvordan vores identitet afhænger af de sociale fællesskaber vi færdes i.

Mht det en skønlitterær bog så spørg din dansklære, hun/han kan med sikkerhed pege på nogle gode og spændende romaner eller lign..

God fornøjelse med opgaven og held og lykke..

Anders..
Skrevet d. 02.11.2009 af Dollemate
Mange tak for henvendelsen, Anders.

Jeg vil helt klart undersøge Lars Geer Hammershøjs synspunkter omkring selvdannelse. Det lyder super relevant.
Flere teoretikerforslag modtages med glæde.

Jeg har fået anbefalet bogen Nordkraft, men da jeg faktisk ikke kender bogen, vil jeg høre hvordan I vil beskrive bogen i fht. mit emne.

Men igen, skriv endelig hvis i har noget at byde ind med. Alt vil blive modtaget positivt.

Det skal siges jeg er væk fra en computer med internet i nogle dage, hvilket medfører inaktivitet fra min side, men I må meget gerne skrive, så skal jeg svare når jeg kommer hjem.

Mvh
Søren Jespersen
Skrevet d. 02.11.2009 af Christian Uhrenholdt
Hej Søren

Der var en sidste år med nøjagtig samme problemstilling. Der er kun et svar (fra mig) i tråden men du kunne jo skrive en besked til hende og høre hvad hun fik ud af Nordkraft i et sociologisk perspektiv. Du kan bare trykke på brugernavnet og se kontaktoplysningerne.

Linket er her: http://www.sociologiskforum.dk/forum.vis.asp?id=1637&svar=1

Hvis du ikke lige synes om Nordkraft ideen, så var Hafnia Punk af Benn Q. Holm måske en mulighed. Den handler om en gruppe fodboldfans i København midt i 90`erne. Jeg borger ikke for litterære kvaliteter i bogen (Da jeg ikke er litterat) men var selv ganske godt underholdt da jeg læste den i sin tid.

Og det kunne være fedt hvis du skrev et "opfølger" indlæg med hvad du finder ud af, og om dit projekt lykkedes med en sociologisk analyse af et skønlitterært værk. Så kan andre 3.g`ere kigge med næste år:-)

MVH
Christian
Skrevet d. 03.11.2009 af Dollemate
Hej Christian

Jeg ved ikke hvad der er galt, men linket fungerer ikke for mit vedkommende, og det har været et problem med direkte links her til siden. Kan du evt. skrive url istedet for?

Jeg vil tage Hafnia Punk med i mine overvejelser, og vil så inden for en uge snakke med min lærer, og lægge nogle ideer på bordet, for også at komme igang med det strukturelle i opgaven, samt en eventuel problemformulering.

Jeg skal selvfølgelig nok følge op på tråden i takt med udviklingen af skriveprocessen. Jeg håber selvfølgelig at jeg kan lave en socioloigisk analyse af et skønlitterært værk, for ellers har jeg et problem. Jeg gjorde det dog i engelsk og samfundsfag sidste år hvilket gav et ganske fint resultat, så mon ikke det nok skal gå :)

Endnu en gang tak for indlægget.

Mvh
Søren
Skrevet d. 03.11.2009 af Christian Uhrenholdt
mærkeligt linket virker fint for mig, men ellers så prøv at google sociologiskforumforum.dk og Studieretningsopgave og nordkraft, så skulle den gerne komme frem...

Skrevet d. 07.11.2009 af Julieogmolly
Hej

Det lyder rigtig spændende og jeg vil også blive glad for en opdatering når du er færdig :)

MHT til identitetsdannelse så vil jeg tro at nærmest alle sociologer kan bruges - jeg vil tro de alle har et bud på hvordan identitet skabes og hvad det er for en størrelse.

Igår kom jeg til at tænke på boegn "Ditte menneskebarn" (synes det er verdens smukkeste og rammende titel :)) Du kan jo eventuelt tage en bog som den - eller "Pelle erobreren" og analysere den udfra kritisk teori - Vygotsky, Habermas o.lign.

Og herudfra se påhvordan identitet skabes udfra materielle vilkår.

Forfatteren selv - var det ikke Martin Andersen Nexø? - er selv kommunist og dybt kritisk overfor samfundet og dets måde at forme mennsekr på.

Skal det egentlig være en nutidig bog?

Personligt er jeg ikke så pjattet med Giddens - jeg synes han slipper alt for nemt om ved at sige at vi er så frie og refleksive nu så vi selv kan vælge vores identitet.

Du kan også bruge Kenneth Gergen og hans ideér om socialkonstruktionisme - han mener at alt er funderet i sproglige relation, hvilket måske også kunne være interessant for din egen reflekstion over hvordan du selv kan formidle den information du producerer under dit arbejde. Han kan, efter min mening, dog også kritiseres for at have det synspunkt at vi er meget fri til at vælge vores identitet. Bøger som du kunne bruge her ku typisk være nogle hvor personerne taler `forskellige sprog` og derfor aldrig rigtig kan nå ind til hinanden. - der må være en million af den slags bøger men nu kan jeg selvfølgelig ikke komme i tanke om nogen...

Som jeg ser det afhænger valg af teori og bog med hvad det er du egentlig ønsker at undersøge.

Pøj pøj
Julie
Skrevet d. 08.11.2009 af Dollemate
Hej igen

Christian, jeg har nu kigget på tråden omkring Studieretningsopgaven om Nordkraft, og det ser ganske lovende ud. Tak for det!

Til Julie
Tak for dine inputs.
Jeg er faktisk også selv kommet til den konklusion at de fleste sociologer kommer ind på identitetsdannelse, og gruppedannelse ligeså. Nu skal jeg bare finde dem der gør det bedst.
Jeg har lånt mig en psykologi håndbog, Homo Socios, som min søster anbefalede mig. Nogen der kender denne, og kan beskrive den for mig?

Nu har jeg ikke selv læst hverken Pelle Erobreren eller Ditte menneske barn, men når jeg skal snakke med min danske lærer i morgen eller tirsdag, vil jeg tage en snak med hende, for at indskrænke mit valg af skønlitteratur, og forhåbentlig komme med et konkret bud på en bog, som jeg skal tage udgangspunkt i, i min rapport. Jeg vil lufte Pelle Erobreren og Ditte menneskebarn sammen med de andre bogforslag jeg har indtil videre, og så tage den derfra.

Det behøver ikke være nutidig litteratur, da jeg ikke har indskrænket emnet til moderne, eller senmoderne litteratur. Kravet er blot at litteraturen er dansk skrevet, pga. den fornødne relation til en litterær periode.

Kenneth Gergen vil jeg tage med i overvejelserne når jeg i morgen skal på biblioteket.

Mit overordnede emne er identitetsdannelse, hvor jeg vil tage udgangspunkt i gruppe dannelse, og gruppeidentitet, og hvordan personer inden for gruppen udvikler sig, og hvordan forskellige mønstre forekommer blandt personerne i denne gruppe osv. osv. Det kan på sin vis bøjes og drejes i fht. det danske skønlitteratur, da strukturen i opgaven fordeles på redegørelse, analyse og vurdering/diskussion.
Redegørelsen= De samfundsfaglige teorier(med stærkt fokus på 2-3 teorier, hvor jeg kan inddrage enkle andre)
Analysen= Analyse af den danske skønlitterære bog. Dette fylder mest i opgaven, men der skal ikke i analysen være nogen sammenkobling af dansk og samfundsfag.
Vurdering/Diskussion= Her skal de to dele kobles sammen, og der skal diskuteres om hvorvidt de samfundsfaglige teorier kan sammenkobles mellem handlingenen og udviklingen i bogen.

Jeg vil lige opdatere i morgen eller tirsdag, da jeg meget gerne skulle have kommet noget tættere på.

Endnu en gang tak for jeres respons.

Mvh
Søren

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay