Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Fænomenologi som videnskabsteoretisk ramme og hermenutisk metodetilgang

Skrevet d. 26.02.2008 af Annemoerupandersen
Hej - jeg kunne godt tænke mig lidt feedback - tanker og sparring på min fremgangsmåde her:

Jeg er igang med mit speciale og vil undersøge "Den multisensoriske kompetence" via praktikere (kreative inden for forskellige områder) og teori inden for hjerneforskning. Jeg har tænkt mig en videnskabsteoretisk ramme da jeg undersøger et fænomen - og hører på hvordan praktikerne beskriver - "det at arbejde med sanseoplevelser og den kreative arbejdsproces" - jeg har nu overordet tænkt at det er en "Heidiggers fænomenologi" jeg beskriver i opgaven da den kører meget godt i tråd med en hermenutisk tankegang, som jeg så vil bruge når jeg analyserer interviewteksterne? - jeg vil ligeledes observere praktikerne i arbejdet: og ser den "udforskende forsker" som observerer tænker jeg passer med den fænomenologiske retning.
Jeg har dog ikke rigtig fundet noget teori omkring "obervationer" som jeg kan referere til den fænomenologiske ramme som er sat i opgaven?

Glæder mig til at høre om der er nogen der har nogle kommentarer - gerne referencer eller forslag!? :-) Anne

Skrevet d. 29.02.2008 af Liv bjerre
Måske kunne Finn Collin`s introduktion til den nye udgave af Berger & Luckmanns samfundsskabte virklighed (som nu hedder "Den sociale konstruktion af virkeligheden") være værd lige at tage et kig på. Til trods for at det er skrevet i en anden sammenhæng, giver afsnittet om den fænomenologiske arv et meget godt bud på hvordan man kan benytte en fænomenologisk tanke... måske også på `observationer`? - sådan læser jeg det i hvert fald... men bare et bud...
- Liv
Skrevet d. 01.03.2008 af Annemoerupandersen
Hej Liv - tak for tippet!
Skrevet d. 02.03.2008 af Sørland
Der er noget i dit oplæg, som jeg ikke kan få til at hænge sammen. Men det er måske min fejl. For det første har jeg svært ved at gennemskue det sociologiske sigte med opgaven. For det andet må du tænke på en særlig form for hjerneforskning, hvis den skal kobles sammen med hermeneutik og fænomenologi. For det tredje vil jeg gerne vide, hvorfor det netop skal være Heideggers diskussion af fænomenologiens problemer. Det er filosofi på højt niveau, som der ikke er mange andre end Thomas Wentzer, som helt har styr på. Det man i sociologi betragter som fænomenologi er mere præget af Schütz, som berger & Luckmann. De var begge elever ved New school for Social Research. Denne retning er tæt på hermeneutik fordi den søger at afdække hverdageslivets verdensbillede. Men hvis du skal bruge det, må du have andet og mere end observationer at arbejde med - nemlig sproglige udtryk for det verdensbillede, der gør handlingerne meningsfulde for de handlende agenter.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay