Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Fænomenologi og hermaneutik

Skrevet d. 21.11.2006 af Betibella
Hej

Hvad er egentlig den stor forskel fænomenologi og hermaneutik, jeg syntes de er lidt svære at skille ad??

Er lidt tidspresset, så old jer ikke tilbage!!

VH Bella
Skrevet d. 21.11.2006 af Johnkurt
De lapper også en del over så jeg kan godt forstå forvirringen. Jeg har slået op i min psykologisk-pædagogisk-ordbog og den siger:
Fænomenologi :læren om fænomerne eller forteelser; inden for psykologi mens en deskriptiv videnskab, som ser bort fra specifikke aspekter ved et emne og i stedet for intuitivt forsøger at beskrive det objektive og intersubjektive ved emnerne
Hermaneutik: 1) Fortolkningskunst 2) læren om hvordan man når til forståelse af en person, en tekst eller et fænomen
Jeg opfatter hermaneutik som mere fortolkenden hvorimod fænomenlogi er mere beskrivende
Jeg håber det har givet en bedre afklaring
John
Skrevet d. 21.11.2006 af Johnkurt
Du kan læse mere her
http://da.wikipedia.org/wiki/Hermeneutik
http://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%A6nomenologi
john
Skrevet d. 21.11.2006 af Lars
Hvis du uddyber i hvilken sammenhæng, du skal bruge det, så er det nemmere at give et svar - er det fx den videnskabsteoretiske diskussion forud for en metodisk diskussion i en eksamensopgave eller er det en filosofisk diskussion, der skal behandle begge positioner tilbundsgående? Uanset formålet tror jeg du kan have glæde af at læse afsnit positionerne i Gilje & Grimens "Samfundsvidenskabens forudsætninger" - det er ret godt skrevet så vidt jeg husker.
Skrevet d. 27.11.2006 af Sørland
Fænomenologi er i princippet læren om, hvordan vi kan begribe fænomener. Filosofisk stammer det fra Husserl. Vi ikke kan forholde os til virkeligheden som den er, kun som den fremtræder for os. Fænomenologisk sociologi betyder siden Schutz og Berger læren om, hvordan vi konstuerer et billede af virkeligheden.
Hermeneutik er læren om fortolkning af tekster eller andre kulturudtryk. Siden Gadamer indebærer det refleksionen over, hvorvan vi møder et kulturudtryk med vores biografiske fordomme. I sociologi indebærer denne tilgang en dobbelt-hermeneutik, hvor forskeren fortolker agenters fortolkninger. En kendt repræsentant er Giddens.
Fænomenologi og dobbelthermeneutik er således ikke sammenfaldende - men de er begge modstykker til positivistisme.
sørlandet
Skrevet d. 27.11.2006 af Malte
Hej Sørland.

Rigtig god oversigt over begreberne. Tak, det hjalp faktisk også på min forståelse.

Kan du ikke forklare hvordan fænomenologi og dobbelthermeneutik er modstykker til positivisme? Positivisme i sin groveste definition er vel bare et påbud om at videnskaberne kun skal beskæftige sig med det der kan bekræftes positivt? Altså en slags videnskabsteoretisk forgænger til falsificerbarhedsprincippet (Popper)

Mvh Malte
Skrevet d. 01.12.2006 af Betibella
Hej,

Tak for jeres svar på mit spørgsmål, det hjalp, jeg kan nu kalde mig sygeplejerske.

Mvh Bella

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay