Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

bach om de dobbelt udstødte

Skrevet d. 28.04.2005 af Kh
hej

jeg sidder og sveder over min bachelor med overskriften de dobbeltudstødte. der kigges på stigmatiseringsbegrebet udfra gofman men min vejleder har bedt mig kigge på luhman og hans systemiske teorier. det er synes jeg svært og ikke så lettilgængeligt stof??? er der nogen der har gode ideer og eller lyst til lidt udveksling af meninger om udstødelse og de vagst stillede personer i vores senmoderne /hyperkomplekse samfund er jeg meget lydhør.. har kigget indlæg fra februar fra paedagoe.. eller lignenede stavemåde.. det var rigtig interessant som der blev stillet modspørgsmål. håber på respons kh
Skrevet d. 28.04.2005 af KristianKarlson
Hej,

Luhmann har nogle overvejelser om inklusion og eksklusion i det funktionelt differentierede samfund. Faktisk antyder han et sted, at det måske er omkring det begrebspar, at verdenssamfundet primære differentiering vil ske i den nære fremtid. Luhmanns pointe i forhold til begrebsparret går på, at der er en asymmetri mellem inklusion og eksklusion. Hvor inklusion i et delsystem ikke nødvendigvis fører til inklusion i et andet delsystem (altså en løs kobling), er eksklusionen karakteriseret ved at være fast koblet på den måde, at eksklusion i et delsystem nemt fører til eksklusion i et andet delsystem. Delsystemerne kan fx være områder som uddannelse, kærlighed, indkomst, (køn?), arbejdsmarkedet etc. (sådan ser jeg det i hvert fald).

Jeg trækker her på en artikel af Luhmann selv, som er oversat til dansk. Her er referencen:
Luhmann, Niklas 2002: “Inklusion og eksklusion”, i: Distinktion, 4: 121-139.

Hvis du er interesseret har jeg været med til at skrive en gruppeopgave, hvor vi brugte Luhmanns tanker om inklusion og eksklusion - den vil jeg gerne maile dig, hvis det er.

Mvh. Kristian
Skrevet d. 28.04.2005 af Albrechtsen
Hej kh

Hvad er det mere præcist, du sidder og sveder over? En overskrift "De dobbeltudstødte" og et teoretisk udgangspunkt i form af (bl.a.) Goffman giver i hvert fald ikke mig en særlig god indsigt i, hvor du vil hen med dit projekt. Så kunne du måske uddybe din problemstilling lidt? Og hvad er det overhovedet for et fag du skriver i (for det siger vel en del om dit perspektiv på problemstillingen)?

Det lyder ikke som om, du selv mener, at Luhmann er særlig attraktiv læsning, men at Luhmann rettere er din vejleders særlige passion. Er det korrekt? Nu skal din vejleder jo selvfølgelig ikke bestemme, hvem du skal læse, men kun give dig nogle gode forslag til hvem du KUNNE læse. Luhmann er rigtignok ""ikke så lettilgængeligt stof", som du siger. Måske er der andre muligheder...

De (dobbelt)udstødte, stigmatisering og de dårligst stillede personer...det lyder alt sammen interessant, men endnu en gang: hvad vil du mere specifikt sige med sådanne udtryk? Ville det måske ikke være en idé at tage udgangspunkt i en BESTEMT og mere AFGRÆNSET `udstødt` eller `ekskluderet` gruppe i samfundet? Er der da ikke en forskel på, hvordan eksempelvis narkomaner og rockere bliver ekskluderet fra samfundet (hvis vi altså antager at de bliver ekskluderet fra samfundet)?

Mvh.
Skrevet d. 28.04.2005 af Kh
hej albrechtsen

gruppen af dobbeltudstødte dækker psykisk syge, alko-stofmisbrugere,landevejsriddere,posefolk etc. mennesker der har taget den totale sociale deroute,været kastet rundt i systemet, været i diverse aktiveringstilbud ,men ikke formået.. eller ønsket at vende skuden og komme "tilbage på ret kurs"og opfylde kravet om at være god samfundsborger...Disse mennesker finder du på forsorgshjem, på gaden eller på psykiatriske afdelinger,deres problemstillinger er så komplekse og de er ikke særlig lette at "kategorisere" stemple eller give label...for systemet og de folk der arb. opsøgende er det en meget svær opgave at ramme det der erdet "rigtige" for det enkelte individ og samtidig udføre sit hverv. de er på pension hvis ellers de formår at hæve deres penge.her tænkes luhman ind med de mange systemer samt det enkelte system der giver mening ved at lukke sig om sig selv. tillid er ikke disse menneskers stærke side hverken til system eller andre individer de kommer i kontakt med også her luhman tanke. faktisk synes jeg han er spændende men som skrevet tidligere ikke så "letlæst" men kan se udfordring i ikke at køre i habermas eller bourdieu som tidligere... gofman er tænkt som overordnet stigmatiserings grundlag.. probleemstilling og uddybning fik jeg vist sendt til kristian den ligger vist der nu som ulæst? er det muligt at integrere Retten til at være i det senmoderne?

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay