Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

afklaring af metoderedskaber og anvendelse.

Skrevet d. 23.04.2009 af Tullen
Hej.
Vi er en gruppe fra Aalborg der for første gang skal lave et kvalitativt projekt.
Vi vil interviewe nogle om et emne, men metoden er vi ikke helt klar over.
Vi forstår der er fordele ved at have en fænomenologisk tilgang til interview, men har gså diskuteret om man kan have en hermanuetisk tilgang, eller om man kun bruger hermaneutik i forbindelse med analysen.
I så fald kan der være tale om blandede metoder, således i interviewer ud fra en fænomenologisk tilgang, og bruger en hemaneutisk vinkelt i analysen evt sammen med en fænomenologisk analyse?

kan man overhovedet bruge hermaneutik når man taler om at udføre et interview?

Skrevet d. 24.04.2009 af Sørland
Hvis I tænker på et åbent interview, kommer i nødvendigvis til at benytte hermeneutik under samtalen - nemlig når I fortolker svarene og stiller opfølgende spørgsmål.
Fænomenologi er et begreb, der dækker over mange forskellige tilgange. Hvilken form for fænomenologi taler I om? Husserl? Schütz? Merleu-Ponty? eller noget hjemmestrikket?
Skrevet d. 25.04.2009 af MalteC
Hej

Det ideelle hermeneutiske interview er fortolket når i kommer hjem. når informanten siger "x", så siger i "kan man forstå x som y?" så siger informanten måske "ja, men måske mere som y+", også kan i sige "ok, kan man sige det sådan her, som Z?"

kan i se den hermenutiske cirkel?

det er måske også andre måder man kan interviewe hermeneutisk. Men det handler om at forholde sig fortolkende i selve interviewsituationen.

udover det er det ikke noget problem at blande de forskellige videnskabspositioner. i skal bare være klar iver hvorfor?, og i skal være opmærksomme på at fænomenologisk viden, er anerledes end hermeneutisk viden.
Skrevet d. 26.04.2009 af Sørland
Beklager, men det kan jeg ikke følge. Normalt anvendes den hermeneutiske cirkel som metafor for forholdet mellem del og helhed i en fortolkning. Og opdelingen mellem hermeneutik og fænomenologi er ikke altid så enkel. Hvor vil du for eksempel placere Heidegger?
Skrevet d. 26.04.2009 af MalteC
Heidegger har jeg ikke kørekort til. og du har ret i at forholdet mellem fænomenologi og hermeneutik ikke er så enkel. Men når jeg taler videnskabsteori i forhold til metode, er det en anden end både filosofisk fænomenologi og hermeneutik. der er en praktisk dimension som videnskabsteorierne sjældent forholder sig direkte til, og derfor må man bruge positionerne som udgangspunkt for en refleksion af hvad man gør.
Skrevet d. 27.04.2009 af Sørland
Du har sikkert en pointe. Mener du med fænomenologi en beskrivende regedørelse for det direkte givnes essentielle natur (Husserl forenklet) så er der vel ingen reflektion over metoden, for man forholder sig til det direkte givne, ikke til metodologisk skabte og kontekstuelt betingede udtryk. Gadamers hermeneutik er præget af metodeskepsis. Der findes ikke en teknisk anvisning på `den sande fortolkning`. Derfor burde vi nok betragte `sociologisk fænomenologi` og `sociologisk hermeneutik` som to problemfelter, snarere end som to filosofiske applikationer. Man kan måske sige, at den praksis-reflekterende dimension dukker op i Giddens dobbelt-hermeneutik, lige som Bourdieus praxeologi har rødder i Merleau-Pontys fænomenologi.
Skrevet d. 02.05.2009 af Tullen
mange tak for jeres indlæg.
Vi bruger kvales bog Interview, som har en ret pragmatisk tilgang til selve dt at interviewe.
Jeg tænker på om vi skal have de her videnskabsfilosofiske overvejelser ind under metode, selvom de ikke direkte angiver en metode, men mere reflektioner over hvordan man kan anskue verden?

Jeg har fået en fornemmelse af husserl i forhold til fænomenologien, nemlig den at man interesserer sig for bevidsthedens dannelse, og at man mener at man kan fremstille verden som den er, men at man alligevel må huske at man selv er en del af verden, og at man ikke sanser eller erkender objektivt, dermed nærmer vi os n form for fortolkning, som i hermaneutikken, som i fænomenologien kaldes den reduktion, og i hermaneutikken kaldes dobbelhermaneutik.
Fænomenologien forsøger så vidt muligt ikke at fortolke, men nævner at man som menneske ikke kan være objektiv, mens hermaneutikken ikke mener at man kan beskrive uden at fortolke, det virker som om fænomenologien forsøger at gå uden om fortolkningen, dette vil jeg gerne forsøge at forstå, hvis mit ndlæg da ellers giver mening.
Evt nogle ikke alt for tunge litteraturhenvisninger hvor der står noget om det jeg beskriver, såvidt jeg altså har nogenlunde styr på det...
Mvh.
Skrevet d. 02.05.2009 af Tullen
og ige når man taler om fænomenologi og hermaneutik, er der så tale om videnskabsfilosofi, eller videnskabsteori, og hvori ligger en evt forske, i forhold til at anvende dem som evt metode når vi udfører interview?
Skrevet d. 08.11.2010 af MichaelO
Er ikke helt sikker men mener nu at fænomenologi og hermaneutik er videnskabsteorier.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay