Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Sociologi for en "begynder"

Skrevet d. 09.11.2007 af Oddfellow
Hej
Jeg læser faktisk folkesundhedsvidenskab, men synes at sociologi er enormt spændende og noget jeg gerne vil arbejde lidt mere med, også i forhold til mit eget felt.

Så fandt jeg dette forum og kiggede mig lidt omkring og kan se at der er nogle gode emner og kompetente svar. Jeg håber der er en eller anden der kan hjælpe mig når jeg spørger:

Hvis man gerne vil have lidt mere indsigt i sociologien og dens teorier, findes der så en grundbog som giver en god introduktion og hvorfra man får lidt mere viden om hvad man videre kunne gå i gang med af læsning.

På forhånd tak
Karina
annonce
Skrevet d. 11.11.2007 af Lars
Hej Karina,

Der er først og fremmest Klassisk og moderne samfundsteori (ofte kaldet Marmorbogen):
http://www.sociologiskforum.dk/andet.bog.asp?isbn=87-412-5034-6

Prøv at start med den (der er så til gengæld også mere end 800 sider at gå igang med) og se, om ikke det er, hvad du leder efter?

mvh Lars
Skrevet d. 12.11.2007 af Oddfellow
Hej lars,

Tak for tippet, kender godt bogen og ved hvor tyk den er (måske derfor jeg ikke har fået læst den endnu:-))

MVH Karina
Skrevet d. 14.11.2007 af Radil
Hej Karina

Bauman og Mays "Thinking Sociologically" (oversat, dk: At tænke sociologisk") er den bedste introduktion efter min mening. Tusind gange bedre end marmorbogen, hvis man ønsker inspiration og tanker frem for blot en systematisk gennemgang af en række forskellige sociologer.

Casper
Skrevet d. 14.11.2007 af KristianKarlson
Hej,

Jeg synes også, at Thinking Sociologically er en glimrende introduktion. Men endnu bedre er efter min mening `Sociologi - en kort, men kritisk introduktion` af Anthony Giddens, så den vil jeg anbefale.

Marmorbogen er måske lidt for `opslagsværksagtig` til at danne sig et indtryk af sociologien - igen, det er et spørgsmål om smag.

En helt tredje løsning kunne være C Wright Mills` `Den sociologiske fantasi`, som også findes på dansk. Det er en bog, man altid kan vende tilbage til og blive inspireret af. Derfor kunne det jo være, at man også kunne blive inspireret første gang?! :)

Men go-for-giddens - det er en god intro.

mvh Kristian
Skrevet d. 14.11.2007 af Lars
Kommer forresten lige til at tænke på Heine Andersens "Sociologi, en grundbog til et fag" - det kunne også være, at den kunne bruges. Jeg har dog aldrig selv læst den.

mvh Lars
Skrevet d. 14.11.2007 af Sørland
Marmorbogen er absolut ikke for begyndere, og Mills er en debatbog for viderekomne. Heines grundbog er fin som lærebog - men jeg ved ikke om den er egnet til selvstudium.
Giddens lille indføring er derimod egnet til selvstudium, ligesom Bauman og May er også udmærket; men derudover har Peter Berger for mange år siden skrevet en letlæst indføring: Invitation to Sociology.
Skrevet d. 14.11.2007 af Radil
Hej igen

"Sociologi - en grundbog til et fag" er ringe (har læst den). Giddens` bog er også god, mens Wright Mills måske bør læses på et lidt senere tidspunkt, da den er knapt så meget et introduktionsværk som de andre. Peter Bergers bog er også ganske fin (ikke oversat), men måske lidt for basal (selvom jeg godt ved, at det er som introducerende læsning).
Skrevet d. 23.11.2007 af Oddfellow
Tak for alle de gode tips. Har nu endelig fået tid til at gå på bibliotektet og låne nogle af jeres forslag.
Skrevet d. 25.11.2007 af -S-
Hej

Fedme i USA
Jeg ville høre om der var nogen af jer, der kunne komme med et par gode forslag til analysemodeller (meget gerne nemt overskuelige teorier) til belysning ag den stadig voksende fedme-epidemi i USA.
Hvilke faktorer spiller ind i de forskellige sociale kasser i det amerikanske samfund (rig vs. fattig).
Jeg har tænkt mig at belyse emner som fastfood-kultur, pre-made food (fødevare-industrien), og bla Supersize tanken, med perspektiverende henblik på grundkonflikten mellem liberalisme og statsindgreb.

Med venlig hilsen

Simon

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay