Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Kapitalisme

Skrevet d. 05.05.2009 af Degulemsuvitter
Hej allesammen.

Jeg skal til at skrive en synopsis i sociologi om emnet kapitalisme, men ved ikke helt hvor jeg skal starte og slutte. Er der nogen, som har en god ide til indgangsvinkel og teorier/teoretikere jeg kan inddrage??

Jeg har selv tænkt på, at tage udgangspunkt i finanskrisen og hvordan Marxisterne igen blev kørt frem i et forsøg på, at erklære kapitalismen død.

Tak for hjælpen.

Hilsen Søren.
Skrevet d. 05.05.2009 af MalteC
Hej

Der er jo næsten frit valg på alle hylder når temaet er kapitalisme i sociologi... Så måske du først skal finde ud af hvad du synes kunne være mest spændene ved kapitalisme.

Det nye sort er jo Chiapello og Boltanski, som du sikkert også kan bruge til at forklare hvorfor marxisme er blevet moderne igen - kapitalismen har brug for kritik mener de jo.

se hvad Fogh Jensen skriver om dem: http://www.filosoffen.net/tekst/kapitalisme/le_nouvel_esprit_du_capitalisme.pdf


MVH


Skrevet d. 05.05.2009 af Sørland
Med den såkaldte finanskrise er myten om pengemarkedets selvregulering stendød.

Boltanski & Co er spændende, fordi kapitalisme betragtes som produktionsforhold, ikke kun som distributionsforhold eller konsumentkultur. Fint nok - men de franske kritiske sociologer har ikke fået 2008-krakket med.

Skrevet d. 07.05.2009 af Christian Uhrenholdt
Boltanski og Chiapello er helt sikkert spændende læsning. Dog er deres teori, som sørland skriver, ikke så nyttig til at forklare kriser i kapitalismen. New Spirit of Capitalism beskriver hvordan kapitalismens ånd har ændret sig fra den tidlige industrialisme og til det postindustrielle paradis vi har idag. De ser altså med andre ord hvordan kapitalismen retfærdiggør sig selv ved hjælp af diverse retfærdiggørelses regimer.
Men dette kunne måske også være en spændende vinkel?

En anden mulighed er vel at starte helt forfra, og se på Marx`s fremmedgørelsesbegreb. Se hvordan den kapitalistiske produktionsmåde, stiller de individer den binder. Her kunne man måske bruge Axel Honneth til en slags perspektivering. Han retter ihvertfald en kritik af Marx`s bevægelse fra at se fremmedgørelse i en anerkendelseskontekst, til at se problemerne med kapitalismen som en strengt økonomisk logik. Det gør han i 3. kapitel af kampen om anerkendelse.

En tredje kunne være at se på begrebet "Kognitiv kapitalisme". Hvordan at kapitalismen i den vestlige verden, idag mere end nogensinde før beror på vidensproduktionen. Her kunne man måske læse yann Moulier Boutang, Antonio Negri eller Andre Gorz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Andre_Gorz

Hilsen

Christian



Skrevet d. 07.05.2009 af Lars
Du kunne også se, om du kunne komme til at se denne film: http://www.information.dk/190420 som i følge artiklen går grundigt i kødet på (neo)liberalisme og kapitalisme..

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay