Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Historien om lukningen af sociologiuddannelsen?

Skrevet d. 26.05.2008 af Lars
Der var en, der spurgte mig forleden, hvorfor sociologi uddannelsen egentlig blev lukket i sin tid - og jeg kan faktisk ikke helt huske historiens forløb. Måske der er nogen herinde, der kan?

mvh Lars
Skrevet d. 26.05.2008 af Liebst
Sjovt - eller rettere: godt! - du bringer spørgsmålet det på banen, idet det faktisk er tankevækkende, hvor lidt der bliver talt om lukningen på sociologi. Ikke mindst nu når vi igen har Haarder - aka sociologis banemand - tilbage på den undervisningspolitiske scene!

Jf. den sære tavshed på sociologi stammer alt hvad jeg ved herom fra den glimerende bog: Dansk sociologis historie (Hansson og Nielsen, 1996, Forlaget Sociologi), som jeg gerne vil anbefale.

/Lasse
Skrevet d. 26.05.2008 af Lars
Hej Lasse,

Tak for henvisningen. Jeg har dog på ingen måde tid til at læse den - kunne du overtales til at fortælle kort om lukningen, hvis du har det nogenlunde præsent?

mvh Lars
Skrevet d. 27.05.2008 af Sørland
Spørgsmålet om HVORFOR sociologi blev lukket er ikke besvaret. Den formelle grund var så vidt jeg husker det, at Sociologisk Institut afviste at besvare ministeriets spørgsmål om den externe evaluering. Men bagved lå utvivlsomt en ideologisk irritation mod nymarxismen og kritisk samfundsvidenskab. Det er værd at bemærke, at en række samfundskritiske institutioner blev ramt på stribe: Kulturgeografi, pol-øk på Århus Arkitektskole, kultursociologi og sociologi. Haarder havde i det hele taget et temmelig anstrengt forhold til kritisk samfundsvidenskab.
Sociologforeningen tog sagen op og fik medhold i at der var tale en ulovlig, kollektiv opsogelse af medarbejderne ved Sociologisk Institut. Fremstillingen findes i de gamle numre af medlemsbladet.
Skrevet d. 27.05.2008 af Lars
Jeg mente nok, at det var noget i den stil sørland. Ved du, hvad denne eksterne evaluering gik ud på?
Skrevet d. 28.05.2008 af Sørland
Den gik på kvaliteten og bredden i sociologuddannelsen. Blandt de eksterne bedømmere var bl.a. Aage Bøttger Sørensen fra Harvard.
Skrevet d. 28.05.2008 af Sørland
I øvrigt har Peter Gundelach været igennem papirerne, da han i sin tid var institutbestyrer. Der var en version af historien i Weekendavisen, som han korrigerede. Det ligger efterhånden 7-8 år tilbage.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay