Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Gode ungdomssociologer?

Skrevet d. 16.05.2008 af Anonym
Hej.
Jeg har for nyligt skrevet en AT-synopsis, hvor min problemformulering har drejet sig om, hvorhvidt individet er frigjort under det senmoderne samfund, da samfundet nærmer sig mere og mere et overvågningssamfund. Til førstnævnte har jeg anvendt Thomas Ziehe og Giddens, men jeg ville meget gerne have nogle andre sociologer til at modargumentere dem. Mht. til overvågningssamfundet har jeg kun det belæg, at staten fx har afsat en større beløb til at sætte overvågningskameraer op etc., men ville gerne have nogle teorier/modeller. Jeg har fået anbefalet at bruge Foucault, men kan dog ikke se, hvordan han kan sammenkædes med overvågningssamfundet.

På forhånd tak for hjælpen!
Mvh. Line.
Skrevet d. 16.05.2008 af Ncw
Kære Line.

Der tænkes vist på Foucaults bog "Overvågning og straf". Den er værd at læse. Læs evt. dette kommenterede resume først: http://www.filosoffen.net/publikation/surveiller/surveiller.htm

Mvh Nils

PS: Hvad står "AT" for?
Skrevet d. 17.05.2008 af Liv bjerre
Hej Line,

Som Nils også henviser til, arbejder Foucault i overvågning og straf med udviklingen af selvstyring/govermentality (eller hvad vi nu skal kalde det), og netop opsætning af overvågningskameraer er et glimrende eksempel på denne fom for styring. I det, at vi er bevidste om, at vi bliver overvåget, styrer vi os selv i overenststemmelse med dette (i hvert fald i teorien - i praksis hardet vist ingen bevist effekt på eksempelvis nedbringelsen af kriminalitet... har dog svært ved at forestille mig at folk piller næse eller lignende lige op i et kamera...). Og rent teoretisk kunne man vel nøjes med bare at have kameraer uden at de overhovedet optager - hvis folk vel at mærke ikke ved det - på samme måde som der i teorien ikke (altid) behøver være en fangevogter i panoptikon. Håber du forstår hvad jeg mener...
Det skal dog også lige nævnes, at denne styring ikke nødvendigvis står i modsætning til frihed i Foucaults optik.

Hilsen Liv
Skrevet d. 18.05.2008 af Anonym
Hej Niels.

Okay, mange tak, har også fået bogen hjem, den er bare ret stor. Er det ikke muligt at finde et sammendrag af hans vigtigste teorier?

AT står for Almen Studieforberedende, som er et led i den nye gymnasiereform. Formålet er at fagene skal arbejde på tværs af hinanden. I 3.g skal så samtlige 3.g`ere skrive en synopsis, som bør høre under et emne, som undervisningsministeriet har bestemt. Herefter følger der en eksamen, hvor man skal forsvare sin synopsis.

--> Liv, jeg forstår vist ikke helt din sidste sætning, om at "denne styring ikke nødvendigvis står i modsætning til frihed" ifølge Foucaults holdninger. Han mener altså ikke at overvågning begrænser individets frihed? Har jeg forstået det ret?

Sidst, men ikke mindst, så mange tak for hjælpen, men ville også meget gerne høre, om I kunne foreslå andre sociologer, der især beskæftiger sig om identitesdannelse, da jeg kun har anvendt Thomaz Ziehe og Giddens teorier i min synopsis, men meget gerne ville have nogle til at supplere/modbevise dem!


Skrevet d. 19.05.2008 af Philip

Anthony Giddins er oplagt når du skal ind og snakke refleksivitet..

Har haft et lignende forløb, hvor vi også gjorde brug af Thomas Ziehe samt Giddins. Men som en ekstra faktor valgte jeg at inddrage Erwing Goffman og hans teori om "stages". Han er nok ikke den oplagte til dit emne, men mener du kan bruge noget af det til analysering af hvordan vi som individer reagere i det offentlige..

Just google it!

Go arbejdslyst..
Philip

Skrevet d. 19.05.2008 af Ncw
Kære Line.

Hvis du vil have en kort intro til Foucault, så anbefaler jeg "Klassisk og moderne samfundsteori" (kendt som "Marmorbogen"), hvori der er (korte) kapitler om mange samfundsteoretikere (dog ikke, såvidt jeg husker, om Ziehe). Desuden har Dag Heede skrevet en lille bog om Foucault, som hedder "Det tomme menneske". Fordelen ved den er bl.a., at den har et kapitel om hvert af Foucaults hovedværker.

Ang. dit spørgsmål til Liv: ""denne styring ikke nødvendigvis står i modsætning til frihed" ifølge Foucaults holdninger. Han mener altså ikke at overvågning begrænser individets frihed? Har jeg forstået det ret?" Ja, du har forstået det ret! I en foucaultiansk optik er magt ikke undertrykkende - man skal ikke forstå magt som, at der er nogle (de magtfulde) der presser/tvinger/lokker/etc. andre (de undertrykte) til at gøre et eller andet. Magt er derimod, med Foucaults ord, produktiv. Det hænger sammen med, at man som foucaultianer ser magt i alle menneskelige relationer, der er altid magt med i spillet. At magt er produktiv betyder, at magt skaber muligheder. Et hurtigt eksempel: En lufthavn er indrettet på en meget gennemtænkt måde, sådan at menneskemassen bevæger sig på en hensigtsmæssig måde - så alle kommer hurtigt ud til flyverne, men også kommer igennem indkøbsområderne, og så der aldrig er langt til toiletterne eller nødudgange osv., osv., osv. Lufthavnsindretningen er et eksempel på magt, som er produktiv fordi, den [i]giver folk nogle muligheder[/i] (og udelukker andre). Håber, at min lidt skæve eksempel giver mening for dig!

Mvh Nils
Skrevet d. 22.05.2008 af Anonym
Mange tak for forklaringen. Jeg tror, jeg forstår Foucaults tanker lidt bedre nu!
Jeg har fået Klassisk og moderne samfundsteori hjem nu, så nu er det bare at gå i gang med at læse!

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay