Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Axel Honneths anerkendelsesteori

Skrevet d. 17.06.2007 af Kristinesejersen
Hvordan kan man bruge Axel Honneths anerkendelsesteori i forhold til sygepleje? Jeg tænker her særligt i forhold til et sundhedssystem, der ligger op til øget fokus på effektivisering, kvalitetssikring og standardisering. Sundhedssystemet som det ser ud i dag muligør ikke en individuel pleje, hvor den enkeltes behov tilgodeses og dette vil i fremtiden koste dyrt både på det menneskelige plan samt samfundsøkonomisk. Men hvordan vilAxelHonneth se på denne problematik?
Skrevet d. 18.06.2007 af Lars
Honneth forstår kort sagt anerkendelse på tre niveauer (sfærer): en emotionel anerkendelse, en præstationsmæssig anerkendelse og en rettighedsmæssig anerkendelse. Det du lægger op til er velsagtens, at når/hvis sundhedssystemet er som du beskriver, så er det en krænkelse af den pågældende patients "behov for anerkendelse" og det giver for mig at se fin mening. Honneths pointe er jo netop, at man er nødt til at opnå anerkendelse på de tre niveauer for at man kan have det han kalder "et positivt selvforhold". Så hvis patienterne i sundhedsvæsenet oplever det, du beskriver, så vil du kunne rette en kritik mod det vha. Honneth - idet sundhedsvæsenets nuværende indretning (i din optik) er af en karakter, som systematisk umuliggør, at patienterne kan opretholde et positivt selvforhold.

mvh
Lars
Skrevet d. 18.06.2007 af Kristinesejersen
Hej Lars.
Det glæder mig at du kan se mening idet jeg ser som problematisk i sundhedsvæsenet og at Honneths teori er brugbar i denne sammenhæng. Dit svar bekræfter konklusionen på mit afleverede bachelor-projekt.
Tusind tak for dit hurtige svar. Jeg skal til mundtlig eksamen og forsvare projektet på torsdag og det er da rart at vide at man ikke er alene om sine betraktninger.
Vh Kristine
Skrevet d. 19.06.2007 af Kristinesejersen
Hej
Lige et spørgsmål mere omkring Honneths teori. Hvad indebærer begrebet "moralsk selvrespekt"?
Skrevet d. 19.06.2007 af Mathis
Hej

Honneth knytter begrebet selvrespekt eller selvagtelse til sin anden sfære for anerkendelse - den retlige sfære. Ideen er, at individet ved at blive respekteret som moralsk tilregneligt udvikler en følelse af, at være `en del af flokken` i det samfundsmæssige fællesskab (sat lidt hårdt op kan man hævde at Honneths tre niveauer for anerkendelse, som Lars ovenfor har opridset, udvikler (1) en basal evne til at indgå i anerkendelsesrelationer, (2) følelsen af at være respekteret på lige fod med alle andre mennesker og (3) følelsen af at skille sig ud fra mængden ved at blive anerkendt for sine unikke evner.)

Det er altså værd at bemærke, at Honneths `retlige sfære` ikke blot handler om jura og paragraffer, men tværtimod i høj grad har en immatriel karakter: `Den retlige anerkendelse` opbygger individets selvrespekt og er en nødvendighed for, at individet kan udvikle en velfungerende identitet.

Vh Mathis
Skrevet d. 20.06.2007 af Kristinesejersen
Hej Mathis
Tusind tak for dit svar. Det glæder mig, at jeg kan se at jeg har forstået Honneths teori rigtigt. Altid rart at blive bekræftet i sine antagelser.
Vh Kristine

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay