Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Rådgivningsprogrammer i tv

Skrevet d. 28.05.2005 af
Hvorfor er rådgivningsprogrammer i tv blevet så populære?

I dag får vi råd om boligindretning, haveindretning, madlavning, tøj, hår, motion, børneopdragelse, sex, angsthåndtering, samliv etc. i forskellige tv-programmer og på forskellige tv-kanaler. Samlet går de bl.a. under navne som `livsstilsprogrammer` og `reality- shows`.

Er der nogen i dette forum som tilfældigvis kender til noget litteratur om dette fænomen, dvs. til forskning der undersøger og evt. kritiserer sådanne rådgivningsprogrammer? Eller er der måske nogen af jer, der selv er i færd med at undersøge og skrive om noget i den retning?

Specielt ville det være interessant, synes jeg, at se nærmere på Dr. Phil McGraws terapi-program, og de bøger han har udgivet om diverse temaer (fx opdragelse, slankekur og samliv). Dr. Phil er den helt store medie-guru, som oprindelig er `opfundet` af den måske endnu større amerikanske medie-dronning Oprah. Millioner af mennesker ser Dr. Phils programmer. Man får et indtryk af, at Dr. Phil på kort tid kan løse alverdens problemer ved at give folk nogle formler på, hvordan de skal leve. Dr. Phils kone er somme tider med i programmerne, og Dr. Phils søn skal vist også til at lave sit eget `helbredelsesprogram`, er der nogle rygter der siger. Næsten hele McGraw-familien er altså involveret heri. Kan det virkeligt passe, at Dr. Phil er så fantastisk? Hvis det virkelig er sandt, at han er med til at gøre, at mange mennesker får det bedre med sig selv og andre, så er det vel kun godt og ingen grund til panik! Hvad ville mon en kritisk sociologisk analyse af eksemplet `Dr. Phil` komme frem til? Gad vide om der allerede er gjort forsøg herpå?

Jeg kender én bog, som berører emnet, nemlig "Therapy Culture" af Frank Furedi, men denne bog tager dog ikke direkte udgangspunkt i de nævnte rådgivningsprogrammer i tv, men mere i udbredelsen af fænomenet terapi i `risikosamfundet`....
Skrevet d. 30.05.2005 af Pernille
hejsa,

Prøv at se på Anne Jerslev "Vi ses på tv -medier og intimitet"
Skrevet d. 01.06.2005 af Albrechtsen
Hej Pernille

Udmærket forslag. Tak skal du have.

Mvh.
Skrevet d. 01.06.2005 af Lars
Hej Albrechtsen,

Jeg tror også du ville kunne finde noget i Stig Hjarvardts "Det selskabelige samfund"...

vh
Lars
Skrevet d. 02.06.2005 af Albrechtsen
Hej Lars

Jo tak. Det er selvfølgelig nok medieforskerne, der har interesseret sig mest for denne problematik...

Mvh.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay