Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Paradime forvirring: "Konstruktivisme" og "Kritisk teori"

Skrevet d. 15.08.2005 af Mopi7
Jeg er blevet lidt forvirret og har et spørgsmål som i forhåbentlig kan hjælpe mig med at svare på.

Det drejer sig om konstruktivisme og kritisk teori. Hvad er egentlig de grundlæggende forskelle mellem disse to paradigmer?
Skrevet d. 15.08.2005 af Mopi7
Måske skulle jeg tilføje at det er de ontologiske, epistemologiske og metodologiske forskelle jeg ikke helt ved hvad er. Kan man evt. læse om paradigmerne på nettet?
Skrevet d. 15.08.2005 af Laust
Hej Mopi
Et ret hardcore spørgsmål, men her kommer et meget sort/hvidt skud:

I den hardcore konstuktivisme er al sandhed konstrueret (hvilket gør denne sætning paradoksal), dette er det ontologiske udgangspunkt. Erkendelsen er baseret på dette `fundament`, hvilket betyder lidt populært sagt `at alt relativt` eller i hvert fald at alt kunne forstås som konstrueret ud fra andre kategorier - al viden er konstruktion af virkeligheden. I konstruktivisme er metoden ofte at søge hvordan virkligheden er konstrueret, og for mange socialt konstruktivistiske forskere er målet en dekonstruktion af den socialt konstruerede virklighed.

I kritisk teori er det ontologiske udgangspunkt lidt anderledes. Der benægter man ikke nødvendigvis at der er en essens, men det er imidlertid umuligt at erkende sandheden om den! I kritisk teori er metoden negativ, man skærer så at sige alt det usande fra, hvilket ikke nødvendigvis betyder man finder det sande, men at man kan komme nærmere på det sande.

Dette er en meget overfladisk gennemgang, som mest bygger på ældre kritiske teori, men håber det kan bruges alligevel!

Mvh
Laust
Skrevet d. 15.08.2005 af KristianKarlson
Hej,

For lige at tilføje en smule: Konstruktivisme er et meget bredere paradigme end kritisk teori. Konstruktivisme vil normalt sættes over for realisme (som modsætning). Kritisk teori, sådan som jeg kender til det, er en retning, som primært kommer fra den tyske frankfurterskole, og som fx Habermas er fortaler for (vær dog opmærksom på, at kritisk teori bevæger sig langt ud over det tyske).

Min tilføjende pointe er, at det er svært at sammenholde kritisk teori og konstruktivisme - så skulle man nærmere stille spørgsmålet: hvor meget konstruktivisme er der i kritisk teori? (Og hvilken kritisk teori)? (Og hvilken slags konstruktivisme?)

Jeg uddyber gerne min tanke, hvis det er.

Mvh. Kristian
Skrevet d. 21.08.2005 af Mopi7
Hej,

Ja det er noget hardcore stof dette her, også derfor jeg stiller de vilde spørgsmål i håb om at folk herinde kan give nogle kloge ord med på vejen.

Pointerne må gerne uddybes. Hvis man nu lavede en linie med hver af paradigmernes ontologiske, epistemologiske og metodologiske forskelle, hvordan ville disse sætninger/linier så komme til at hedde. Altså i en meget kortfattet udgave?

Jeg forsøger at lave et skema/ en tabel, som kan give læseren et hurtigt overblik over en række paradigmer hvor jeg bl.a. også medtager positivisme og post-positivisme. Men jeg undre mig over hvad jeg skal skrive i forhold til Kritisk teori.

Samtidig kunne det måske blive uddybet hvor meget konstruktuvisme der egentlig er i kritisk teori?
Skrevet d. 25.08.2005 af Mopi7
Er der nogen forslag blandt forummets brugere? :o)
Skrevet d. 25.08.2005 af KristianKarlson
Hej,

Jeg har svært ved at udrede kritisk teoris grundpiller. I stedet kan du prøve at søge hjælp hos nogle eksperter: http://www.habermasforum.dk/ ! Det er et forum i knaldgrønt, men folkene bag er nogle af de tungere drenge inden for sociologisk teori.

Kristian
Skrevet d. 28.08.2005 af Aslak
Hej,

jeg ved ikke om det er at bringe noget videre nyt til hvad der er sagt eller om det er noget der kan bruges til noget, men nu skriver jeg det bare.

I forhold til om hvor meget kontruktivisme der ligger i den kritiske teori tror jeg ikke at man kan finde SVARET, men jeg vil gerne give mit bud (... længe leve relativismen!).

Som jeg forstår den kritiske teori handler det i høj grad om at tage et normativt standpunkt i forhold til en samfundsmæssig problemstilling eller orden (alt efter hvad man vælger at kalde det), og derfra give en løsning eller et svar på dette; man kan altså sige at den kritisk teoretiske forskning er interventionsminded.

Hvis jeg husker rigtigt er den kritiske teori inspireret af Marx og hans kritiske sans - i hvertfald i en eller anden grad.

Jeg vil i hvertfald sige at det indenfor den kritiske teori, som Laust også var inde på, er muligt at arbejde med et essensbegreb eller en opfattelse af, hvad der er godt og forkert. Noget der ikke er så ligetil indenfor konstruktivismen.

For lige at samle lidt op på dette meget rodede forsøg på en tilføjelse til hvad der allerede er sagt, vil jeg sige at jeg ser den kritiske teoris standpunktstagen, hvis man dog kan kalde det det, som et særligt element i forhold til den holdningsrelativistiske konstruktivisme, hvor normativitet, og nogle ville endda måske kalde det objektiviteten, ikke er noget man stræber efter.

Det var godt nok firkantet sagt.. men pyt!

Skrevet d. 28.08.2005 af KristianKarlson
Hej,

Blot for at udbygge ovenstående en smule kan man tage fat i den kære Jürgen Habermas, der har været spydspidsen for andengenerationen i frankfurt. Habermas betegner sig selv som kvasi-naturalist (og dermed vel også kvasikonstruktivist), da han i mennesket ser muligheden for kommunikativ handlen og for muligheden for at bryde med "tvingende magter". Habermas er altså til en hvis grad funderet i en "ikke-konstruktivistisk" tilgang til tingene, men er også konstruktivistisk, da han til enhver tid vil mene, at diskurser (og jeg skal komme efter dig) er sociale konstrukter (som vi så skal kunne gennemse med vores kommunikative evner).

Efter min lidt grove og uspecifikke skitse kan man drage den konklusion, at konstruktivisme/naturalisme-dikotomien ikke er særlig anvendelig på en tænker som Habermas. Dette gælder for en lang række af de tænkere, som på en eller anden måde var med i "den kommunikative vending" inden for sociologien.

Vh. Kristian

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay