Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Fenomenologi

Skrevet d. 08.11.2005 af Adel
Kan någon lärd människe fortelle för mig hva begreppet fenomenologi betyder? Samt, hvem/hvilka der har anvent sig av begreppet?
Skrevet d. 09.11.2005 af Laust
Prøv at checke ordbogsopslaget fænomenologi og mener jeg har læst heidegger gøre rede for at fænomen kommer fra phainos, og at det betyder noget a la `det, der viser sig` og logi er jo en talen eller læren om....

Skrevet d. 09.11.2005 af Ma365063
En kort og tilgængelig bog i denne forbindelse er Dan Zahavis "Fænomenologi". Den beskriver den filosofiske tradition, men tager også fat i den sociologiske.
Skrevet d. 10.11.2005 af Adel
Ok!
tackar för svaren! Det kanske ikke framkom i min frage men eg var mer intresert i hva begreppet innebär rent praktisk. for exempel ner man teoritiserar ein oppgave/uppsats utifra fenomenologin.

mvh
Adel
Skrevet d. 14.11.2005 af Autopoietic
Det er et ret hard-core spørgsmål. Hvis du prøver at google `phenomenology`, kan du se på både antallet af hits og de første par sider hvor omfattende emnet er (phenomenologyonline har nogle udemærkede korte introduktioner). Laust har ret i at det betyder `det, der viser sig`. Husserl er den kendteste fænomenolog og har selv skrevet en berømt introduktion til fænomenologi. Jeg mener artiklen bliver refereret til som `encyclopedia Brittanica`-artiklen. Kort fortalt:
Fænomenologer vil gerne undersøge verden (fænomener). Dvs. de bedriver ontologi og det er at undersøge væren. Hvad er væren? I stedet for bare at begynde at svare (og dermed, føler fænomenologerne, falde i traditionelle filosofiske fælder eks.: væren er essens, væren er fornuft, etc.) spørger vi: ’Hvordan viser væren sig?’ (gr. Phainomai, ’det der viser sig’ deraf fænomenologi). Dvs. vi skal gå til/udspørge fænomenerne selv eller `det, der viser sig`. At sætte en uppsats sammen så den er `fænomenologisk` kræver at man kender lidt til de teoretiske begreber som `epoche`. Det skal bare siges at det er relativt svært. Så hvis du kan nøjes med en introduktionsartikel så google løs.
mvh
R
Skrevet d. 27.12.2005 af Ncw
Fandt også lige dette link: http://www.phenomenologycenter.org/

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay