Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Hjælp til Luhmann

Skrevet d. 15.04.2007 af Profil-consult
Hej.
Jeg har brug for hjælp til at finde noget primær litt. dog helst på dansk eller engelsk.
Det handler om, hans teori om, at samfundet er organiseret af systemer, der fungerer vertikalt.
Kan nogen henvise til noget konkret i den sammenhæng?
Mvh. PB
Skrevet d. 15.04.2007 af Snabelsteen
Kære PB,

Det lyder som om du mest har brug for en general introduktion til Luhmanns systemteoretiske syn på samfundet? I så fald vil jeg anbefale, at du starter ud med noget sekundært, da han umiddelbart kan være ret svært at kaste sig ud i...

Men af primærlitt. på dansk af overskuelig omfang findes en udemærket samling af kortere artikler (af Luhmann) om centrale temaer i hans forfatterskab:

- Luhmann, Niklas (1997), Iagttagelse og paradoks. Essays om autopoietiske systemer, Moderne Tænkere, København: Gyldendals Boghandel, Nordisk Forlag A.S. (udemærket indførende introduktion af Ole Thyssen)

Lignende og måske bedre essaysamling (men på engelsk):
- Luhmann, Niklas, (1990), Society, Meaning, and Religion – Based on Self-Reference, Essays on self-reference, New York: Columbia University Press

og selvfølgeligt selve værket om samfundet som et socialt system:
- Luhmann, Niklas (2000 [1984]), Sociale systemer. Grundrids til en almen teori, København: Hans Reitzels Forlag A/S (læs fx hans egen introduktive afsnit)

En glimrende introduktion, som er sekundær er:
Kneer, Georg; Armin Nassehi (1997): Niklas Luhmann – introduktion til teorien om sociale systemer, Hans Reitzels Forlag, København!!!

Ok, håber det giver dig en god start til Luhmanns glade kybernetiske galskab - det er i hvert fald svært at slippe ud igen bagefter...

Mvh

Hans Boas Dabelsteen
Skrevet d. 20.04.2007 af SFK
Man kan også hvis man har toldmodighed med fordel starte med at læse Social Systemer af Luhmann selv. man undgår mange af de fejl som er i sekundærliteraturen om ham. en fremmedordbog en kande kaffe og lidt tolmodighed, også når man har mest lyst til at kaste bogen hen i et hjørne fordi man skal vende sig til de systemiske begreber, så skal det nu nok gå.

Du kan også med fordel se lidt på Dansk Luhmann forum. Der findes en del som er rigtig godt i starten.

En anden dejlig bog der findes i dansk oversættelse er "Tilliden" . Vil man filosofere lidt over Luhmann forhold til eksistens og ontologi er den glimrende at læse.

Men generet er der så noget jeg synes man måske skulle gøre inden eller sideløbende med man læser Luhmann. Få styr på de dele i Luhmann som har sine udspring i Parsons, Batson og Maturana. Har man lidt styr på dem, så er det lidt lettere at finde hovede og hale i Luhmann også. Og så hus Luhmann henter inspiration i dem, men også omformer lidt på de iagttagelser de andre har gjort.

Egentlig ville jeg gerne sende dig lidt jeg har skrevet om Luhmann og hvor jeg prøver, at forklare lidt af begreberne på en måde så lægmand også har en mulighed for at være med.

Og så skal man heletiden holde sig for øje, at selv de meget lærte der skriver om Luhmann altså ikke altid er enige om tolkningen af Luhmann, så fortvivl ikke, hvis begreber du træffer hos Luhmann kan være svære at forstå. Man må lige som selv leve sig med ind i det. Foretage sine egne iagttagelser og reflektere ud fra dem. Og det er netop helt i Luhmanns ånd at foretage disse iagtagelser i anden potens. Og så er det rigtig godt at finde nogle, som man kan tale med om Luhmann og som selv også interessere sig for at udforske hvad det her nu er for noget og hvad det kan bruges til.

Luhmann teori er jo altfavnende, så man kan sige der er frit spil for alle andre teorier som synvinkler der kan benyttes for at foetage disse gentagende iagttagelser af iagttagelser. På den måde er Luhmans teori modsat mange andre teorier polycentrisk og den afviser ikke andre teorier. Man kunne måske sige et Luhmans projekt er en slags interaktionsprojekt hvor interaktionen mellem teorierne netop er det som skaber muligheden for nye muligheder. Med andre ord kunne projektet være at finde et generaliseret medie som teorierne kunne tale sammen gennem, og på hver deres måde være med til, at forme nye strukture.



Skrevet d. 20.04.2007 af Profil-consult
Hej begge to.
Tusind tak for svar. Har haft lidt knas med computeren derfor et sent svar.Jeg har kikket på det, og lånt nogle af de nævnte artikler, er blevet meget klogere, og har også fundet noget af det jeg skal bruge. -Men SFK du er MEGET velkommen til at sende mig det du har skrevet om Luhmann, det ville være rigtigt dejligt. min e-mail er: profil-consult@webspeed.dk
mange hilsner Pernille
Skrevet d. 20.04.2007 af Profil-consult
p.s: Og i har så ganske ret. Om end man indimellem undrer sig over, hvordan i alverden manden fandt på sine teorier og ikke mindst termer, så er han svær at slippe igen, også selv om han kræver op til flere kander kaffe, en god sofa og en vis potion humor at fordøje :-)
Altså, når man først begynder at fatte hvad han taler om, så er der jo en vis logik, -tror jeg nok altså.....
Endnu engang tak for jeres hjælp.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay