Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Hermeneutik/fænomenologi og kognitivistisk socialpsykologi

Skrevet d. 07.04.2009 af Aeht18
Vi er et par stykker der er blevet usikre på om hermeneutik og fænomenologi er synonymt med kogntivistisk socialpsykologi - er der nogen derkan hjælpe?
Skrevet d. 12.04.2009 af KristianKarlson
Hej,

Jeg ved meget, meget lidt om kognitivistisk socialpsykologi, men har følgende generelle betragtning: Hermeneutik og fænomenologi er ikke synonymt med kognitivistisk socialpsykologi, men sidstnævnte kan meget vel tænkes at basere sine begreber, indsigter og ideer på fænomenologiske og hermeneutiske principper. Fænomenologi såvel som hermeneutik er ikke i sig selv retninger, men dækker over enormt brede tilgange til at studere typisk humanvidenskabelige fænomener. Derfor må kognitivistisk psykologi indebære andet end disse principper - allerede i forhold til den genstand (fx socialpsykologisk bevidsthed og adfærd), som grenen forholder sig til. Hermeneutiske og fænomenologiske tilgange forholder sig som sådan ikke til nogle fænomener, men er meget brede kategorier af metoder til at studere fænomener med.

Jeg håber mit ræsonnement giver mening. Ellers er jeg dig svar skyldig mht. det konkrete indhold i kogntivistisk socialpsykologi.

mvh Kristian
Skrevet d. 13.04.2009 af Aeht18
Hej kristian

Mange tak for dit indlæg, det var også sådan nogenlunde det vi var kommet frem til, men det er rart at høre, der er flere der tænker det samme

Mh. Thea
Skrevet d. 18.04.2009 af Sørland
Hermeneutik betyder fortolkningskunst, og hermeneutikken betragter enhver fortolkning er historisk betinget. Fænomenologien bygger på en tanke om, at man ikke kan skelne mellem bevidstheden og det, bevidstheden gælder.Bevidstheden har derfor en aktiv, spontan og intentional karakter. Den filosofiske hermeneutik knytter an til fænomenologien ved at analysere, hvad det vil sige at menneskelig væren er en historisk væren.
Jeg ved ikke hvad I regner under `kognitivistisk socialpsykologi`. Er det Mead eller Festinger eller Schutz?
Skrevet d. 26.04.2009 af Aeht18
Mange tak for interessant indlæg - måske kræver mit spørgsmål en uddybning: spørgsmålet bunder i at jeg for nylig har læst socialpsykologerne Jonathan Potter og Margaret Wetherells `Discourse and social psychology`, hvor de med deres socialkonstruktivistiske diskurstilgang skriver sig op imod den kognitivistiske socialpsykologi, som så vidt jeg kan forstå har været dominerende inden for deres felt indtil da (1987). Det er altså ikke teoretikere der er (så vidt jeg kan se) er kendt indenfor sociologien
Skrevet d. 28.04.2009 af Sørland
Socialkonstruktivistisk diskursteori er skam kendt indenfor sociologi; det associerer især til Foucault-skolen. Men kognitivistisk socialpsykologi kræver en nærmere karakteristik. Mead, Festinger og Schutz har alle haft sociologisk indflydelse, men det er ikke kalrt, hvem af dem, der er ganstand for kritikken, og derfor heller ikke hvad de kritiseres for.
Skrevet d. 28.04.2009 af Aeht18
Jeg er med på, at diskursteorien (i høj grad) også udvikles og anvendes inden for sociologien (og bl.a. filosofien). Potter og Wetherells tilgang udvikles dog bl.a. i relation til den kognitivistiske psykologi og kaldes derfor bl.a. også `diskurspsykologi` (Jørgensen og Phillips 1999)

Kort fortalt baseres kognitivismen på den antagelse at sociale fænomener skal forklares ud fra kognitive processer (tænkning, handing og ræssonering). Det betyder bl.a. at selvet betragtes som en autonom, afgrænset agent med et sæt autentiske karakteristika - mennesker forstås altså som isolerede informationsbearbejdere, der gennem kognitive processer iagttager verden og dermed akkumulerer vidensstrukturer og erfaring, som styrer deres forståelse af verden. Kognitivismen mener således at menneskers sprog beskriver en ekstern, allerede eksisterende verden `derude` - hvilket naturligvis er i modsætning til den socialkonstruktivistiske diskurspsykologi.

Jeg er ikke så stærk i psykologi, men jeg vil mene at fx Leon Festinger, Alan Marsh og Hans Jürgen Eynsenck kan betragtes som kognitivistiske psykologer.
Skrevet d. 29.04.2009 af Sørland
Festinger, Marsh og Eysenck er kognitive psykologer. Jeg kender bedst Festringer. Påstanden om, at de tre er naive realister, er meget tvivlsom ud fra min læsning af hans skole. For eksempel galdt hans berømte When prophecy Fails ikke UFOer i den eksisterende evrden derurde, men gruppens indre konstruerede verdensbillede og dets konfrontation med kendsgerningen, at der ikke kom UFOer og hentede dem.

Tilsyneladende bygger artiklen på en dualisme - enten er du radikal konstruktivist, eller også er du naiv realist. Der er mange fornuftige positioner imellem.
Skrevet d. 30.04.2009 af Aeht18
Ja, det har du måkse ret i - det skal dog også siges til Potter og Wetherells forsvar, at de ikke opstiller det så skarpt og dualistisk.

Skal jeg forstå dig sådan, at du ikke mener, at de kognitive psykologer har lighedstræk med en hermeneutisk og/eller fænomenologisk tilgang?
Skrevet d. 30.04.2009 af Sørland
De kognitive psykologer hører hjemme i en periode og en akademisk verden, hvor spørgsmålet om hermeneutik/fænomenologi ikke var oppe i debatten, så det er ikke så let at placere dem. Der er ansatser til både hermeneutiske og fænomenologiske betragtninger hos Festinger og sikkert også de andre.
Skrevet d. 30.04.2009 af Aeht18
Ja, det var også lidt det der var min fornemmelse. Tak for indlæg!
Skrevet d. 02.05.2009 af Skovdal Albrechtsen
Hvorfor netop lige Festinger, Marsh og Hans Eysenck? Kun førstnævnte er måske en tydelig repræsentant for en såkaldt `kognitivistisk socialpsykologi` (Hans` søn Michael Eysenck kunne også nævnes som `kognitivist` men måske i mindre grad som en socialpsykolog). At sige at "de kognitive psykologer hører hjemme i en periode...hvor spørgsmålet om hermeneutik/fænomenologi ikke var oppe i debatten", lyder lidt som noget sludder. Det kunne tolkes sådan, at kognitiv psykologi er noget der nu eksisterer i fortiden (lige som behaviorismen), og som vi har erstattet med noget bedre. Det passer selvfølgelig ikke, med mindre udsagnet kun gælder Festinger. Festinger er for resten særlig kendt for sit begreb om "kognitiv dissonans", og det handler- så vidt jeg mindes - om situationer, hvor man fx konfronteres med, at det man gør, og det man synes man bør gøre, ikke stemmer overens. Det motiverer så én - ifølge teorien - til på en eller anden måde at ændre på denne ubehagelige tilstand: "Jeg burde ikke ryge, da det er sundshedsskadeligt. Men det gør jeg. Nå jo, min oldefar røg 15 cigarer hver dag, og han blev 90 år gammel. Jeg ryger sgu videre, fordi jeg kan jo lide det". Men lad os lige vende tilbage til Potter & Wetherells diskurspsykologiske alternativ til den kognitivistiske socialpsykologi. Det kan anbefales at kigge i Harré & Gilletts bog "The discursive mind", hvori de skelner mellem en første og en anden kognitiv revolution. Den socialkonstruktionistiske diskurspsykologi er så del af sidstnævnte. Der er stadig tale om `kognition`, men det kognitive skal nu forstås diskursivt. Den anden kognitive revolution beskrives også som del af `den sproglige vending` i human- og socialvidenskaberne. Harré & Gillett argumenterer således også som Potter & Wetherrell for, at der her er en væsentlig forskel mellem de to positioner. Men hvad med fænomenologien og hermeneutikken? Diskurspsykologerne trækker især på Foucault og den sene Wittgenstein. De kognitive socialpsykologer (som er en blandet skare) trækker ikke så eksplicit på filosofi. Hvorfor skulle de også det? Det kan altså siges: Nej, fænomenologi og hermeneutik er ikke synonymt med kognitivistisk socialpsykologi. Det betyder dog ikke, at de ikke overlapper med hinanden i nogle synspunkter, altså at de kan have mange fællestræk. Det er nok et spørgsmål om HVEM der er tale om; hvilken FÆNOMENOLOG og hvilken KOGNITIVIST? Fænomenologiske filsoffer og kognitive psykologer udveksler gerne synspunkter mht. bevidsthedens egenskaber, men de foretrækker måske at undersøge bevidstheden på forskellige måder. Socialkonstruktionister er mere interesseret i, hvordan disse folk så taler om det, de taler om.
Skrevet d. 08.05.2009 af Aeht18
Mange tak for dit indlæg, Albrechtsen, det var vældig interessant læsning.

Der er i vørigt ingen særlig grund til at jeg lige nævner de tre psykologer ud over, at det var nogle af dem jeg kunne huske, at Potter & Wetherell nævner i deres værk.
Skrevet d. 29.05.2009 af Julieogmolly
Hej

Spændende diskussion. Er ikke helt sikker på jeg forstår det hele og derfor kan jeg heller ikke lige skrive et superskarpt indlæg - selvom jeg gerne ville ;)

Men stener lige over spørgsmålet om kognitive socialpsykologer... Læser psykologi og der deles op i socialpsykologi, udviklingspsykologi og udviklingspsykologi. Socialpsykologi er eksempelvis virksomhedsteori og socialkonstruktionisme. Kogintionspsykologi er placeret i personligheds og udviklingspsykologi fordi det handler om det enkelte individs processering af informationer og ikke om hvordan samfundet påvirker/strukturer individets handlemuligheder. Naturligvis kan man ikke dele det SÅ skarpt op, de tager jo alle højde for de forskellige aspekter såsom at individer har haft en opvækst, tænker på en betemt måde og har en bestemt personlighed, der alle hver især er med til at bestemme hvordan individet kan/vil handle.

Synes det lyder super spændende med teoretikere der er kognitive socialpsykologer. Men hvordan er de det? Hvad tager de udgangspunkt i og hvad undersøger de - og har I nogle navne?

Skrevet d. 30.05.2009 af Skovdal Albrechtsen
Sandt nok; det kan ikke deles SÅ skarpt op. Eksempelvis vil det ikke være helt korrekt blot at sige, at virksomhedsteori er socialpsykologi. Socialpsykologi er et delområde af psykologien (og nogle vil også sige sociologien - i det hele taget er udtrykket måske en lidt underlig konstruktion - der er tale om en deldisciplin i psykologien som påstås at være opstået i USA i begyndesen af 1900-tallet..), mens virksomhedsteori er en bestemt retning inden for psykologien (med rødder i marxismen og som overlapper med andre retninger i psykologien såsom sociokulturel psykologi, kritisk psykologi og kulturpsykologi). Virksomhedsteori kan findes inden for alle psykologiens deldiscipliner, men er måske alligevel mest dominerende inden for netop udviklingspsykologien (det var i hvert fald det store interesseområde for Vygotsky og Leontjew). Der er nævnt nogle såkaldte kognitive socialpsykologer ovenfor, og de er blevet sat op imod `diskurspsykologi` og `socialkonstruktionistisk psykologi` (selvom jeg vil mene, at disse også har et vist `kognitivt` grundlag). En introduktion til et område som `social kognition`, som måske kunne være af interesse (?) er fx Susan T. Fiske & Shelley E. Taylor (2007): "Social cognition: from brains to culture". Ellers er en introduktion til socialpsykologien såsom bogen af Miles Hewstone m.fl. (2008): "Introduction to social psychology" også anbefalelsesværdig; heri er de fleste bidrag også baseret på `kognitiv socialpsykologi`.
Skrevet d. 30.05.2009 af Julieogmolly
Tak for svaret!
Skrevet d. 31.05.2009 af Beaute
Hej
Jeg er blevet i tvivl om hvilke metoder som bruges inde for socialpsykologi? Jeg skal lave en opgave på det, men synes det er svært at finde ud af, hvad "soialpsykologisk metode" egentlig er. Er det hermeneutisk paradigme eller?
Skrevet d. 31.05.2009 af Julieogmolly
Indenfor socialpsykologi bruges der mange forskellige metoder - det afhænger af undersøgelsesgenstanden og teorien. Det er fx deltagerobservation, diskursanalyse, interview, statistik over indkomst osv osv.
Jeg tror ikke der findes en "socialpsykologisk metode" som sådan.
Du kan undersøge individet i samfundet udfra kritisk teori, fænomenologi, hermeneutik, systemteori, funktionalisme og sikekrt en hel del andet.
Skrevet d. 03.06.2009 af Sørland
Tak til Albrechtsen. Præciserende og nuancerende. Marsh og Eysenck dukkede op tidligere i debatten, og kan ikke betegnes som kognitive teoretikere - selvom de har beskæftiget sig med menneskers viden. Festinger står derimod centralt i kognitiv socialpsykologi.

I forlængelse af Julie&Molly:

Socialpsykologi er ikke en bestemt teori med en bestemt metode, men må snarere betragtes som et perspektiv på studiet af socialt liv, som anlægges i mange forskellige teorier.

Socialpsykologer bruger hele viften af metoder: behavioristiske eksperimenter og observationer af interaktiv adfærd, biografisk analyse af livshistorier, ethnometodologiske analyser af, hvordan man danner sociale forståelse, til dobbelt-hermeneutiske analyser af deltagernes fortolkning af situationen.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay