Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

kvalitativ metode

Skrevet d. 08.01.2010 af Majash1
Hejsa, hvilke forskellige kvalitative metoder findes der?
synes ikke at kunne finde et skema eller ligende der viser det på en overskuelig måde. Er der en der kan fortælle mig hvad de hedder og også gerne en kort forklaring herpå, forklaringen behøves ikke, da jeg selv kan slå det op, når jeg har terminologierne for dem, men det ville da være dejligt.

jeg takker på forhånd for dig tid, med venlig hilsen Maja
Skrevet d. 08.01.2010 af Aeht18
Hej

Helt kort kan man vel sige at der er (deltager)observationsstudier, kvalitative forskningsinterview (som typisk vil være semistruktureret), fokusgruppeinterview og litteraturstudier.

Mvh. Thea
Skrevet d. 08.01.2010 af Majash1
mange tak for dit hurtige svarThea
Mvh. Maja
Skrevet d. 09.01.2010 af KristianKarlson
Hej,

Jeg er enig med Theas liste. Man kunne føje følgende til:

- Case-metoden/studiet er vel typisk af en kvalitativ karakter.
- Diskursanalyse er også kvalitativ, men den ligger nok under "litteraturstudier" i bred forstand.

mvh Kristian
Skrevet d. 09.01.2010 af Majash1
mange tak.
Det er fordi jeg har fået stillet følgende opgave og jeg er meget i tvivl om hvad jeg skal vælge

A. Gør rede for mindst to forskellige typer kvalitative metoder og argumentér for, hvilken af disse du ville foretrække til en uddybende kvalitativ undersøgelse af de eventuelle forskelle mellem pigers og drenges fritidsarbejde.
B. Redegør for, hvordan du kunne foretage dataindsamlingen med den valgte metode.
Skrevet d. 10.01.2010 af Aeht18
Så tvivler jeg på, at litteraturstudiet er så velvalgt. Til gengæld kan du så vidt jeg kan se vælge frit mellem de øvrige metoder. Der kan i hvert fald komme glimrende diskussioner ud af fx individuelle interview vs. fokusgruppeinterview og interview vs. deltagerobservation (jeg er ikke helt sikker på, hvad cse-studiet præcist indebærer, men det kunne sikkert være ligeså godt).

@ Kristian: jeg overvejede også diskursanalysen, men spørgsmålet er om ikke det snarere er en analysemetodestrategi, da man jo også kan lave diskursanalyse af fx interviewtranskriptioner?
Skrevet d. 10.01.2010 af Dørup
Brug nu bare Bryman eller David da vaus, Maja :D

Skrevet d. 10.01.2010 af Majash1
Mange atk for svaret (pånær dig Jonathan :-) )
mit andet problem ligge i at de i opgaven skelner mellem metode og dataindsamling. Jeg kan pt ikke se hvori forskellen består?
Skrevet d. 11.01.2010 af Aeht18
Det er lidt forskelligt hvordan man skelner mellem design, metode, dataindsamling og analysestrategi og man kan vel sige, at når det er en virkelig god undersøgelse, så spiller det hele sammen.

Måske kan man skelne mellem metode og dataindsamling ved at sige, at dataindsamling er en del af metoden, forstået på den måde at fx individuelle, kvalitative interview som metode både indebærer udvægelse af informanter (inklusions- og eksklusionskriterier), konstruktion af interviewguide, etiske overvejelser, dataindsamling (dvs. selve interviewenes udføresle) og valg af metode til at gøre data analyserbare (fx transkription) etc.. Hvis man kan skelne på denne måde, så er dataindsamling håndværket og metoden `teorien` over håndværket.

Giver det mening? (det er blot mit bud og ikke noget jeg på stående fod har en reference på...)
Skrevet d. 11.01.2010 af Majash1
det lyder meget fornuftigt. mange tak for hjælpen.
Skrevet d. 11.01.2010 af Dørup
Det er ikke Jonatan, det er Magnus.
Skrevet d. 12.01.2010 af Majash1
Oki, jamen så magnus :-)
Skrevet d. 13.01.2010 af Sørland
Der findes mange former for `kvalitative metoder`. Metoder betyder bare den systematiske fremgangsmåde, man benytter i praksis. Der er metoder for udvælgelse af cases, for indsamling af informationer (data) og for analyse af informationerne.

Narrative interviews, feltobservation, indholdsanalyse af tekster er eksempler på metoder for kvalitativ dataindsamling.
Grounded theory, diskursanalyse, og ethnometodologi er eksempler på analysemetoder.
Man kan så diskutere om hermeneutik er en metode eller en filosofisk præmis for fortolkende analyser.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay