Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Eklekticisme eller samme videnskabsteoretiske perspektiv

Skrevet d. 16.12.2009 af MarieRayan
Hej!

Vi er to studerende fra DPU, som netop er i gang med en opgave. Vi sidder fast i den metodeteoretiske diskussion.

I vores opgave anvender vi, Giddens, Bourdieu, Goffman og Beck og diskuterer nu hvorvidt vi er nødsaget til at overveje eklekticisme, eller om teoretikerne placerer sig indenfor den samme videnskabsteoretiske retning?

Håber I kan hjælpe os lidt på vej.

Kærlig hilsen
Camilla og Marie
Skrevet d. 18.12.2009 af KristianKarlson
Hej,

Jeg er personligt af den opfattelse, at en ad hoc tilgang er rigtig brugbar i mange sammenhænge. Det er klart, at de fire herrer, I anvender, ikke har samme videnskabsteoretiske forudsætninger. Dog synes jeg, at det er vigtigt ikke at fokusere for meget på videnskabsteorien bag, men derimod de konkrete bidrag, som teoretikerne kommer med.

Faktisk bliver mange sociologiske opgaver gode - i hvert fald af dem, jeg har læst igennem årenes løb - når man bruger teoretikerne som prismer på det fænomen, man ønsker at studere, beskrive eller endog forklare. Hvor fx Bourdieu lægger vægt på habitus` træge karakter i den sociale reproduktion af samfundet, mener Giddens (og nok også Beck), at "individualiserede", senmoderne mennesker er tvunget til at forholde sig mere refleksivt til sin eksistens end tidligere, hvor traditionen og de store fortællinger var der til at give en mening med og retning i livet. Det er jo to forskellige perspektiver på samfundet i dag, og de kan hver især bidrage til at studere et fænomen. Her vil det selvfølgelig være nødvendigt at være kritisk over for perspektiverne og deres udsagn, men i udgangspunktet kan perspektiverne sagtens supplere hinanden.

Det er i hvert fald min holdning. Var det et nogenlunde svar?

mvh Kristian
Skrevet d. 18.12.2009 af MarieRayan
Hej Kristian,

Tusind tak for dit svar, det var meget brugbart og bekræftede os i de antagelser vi havde.

Nu har vi noget at går videre med.

Rigtig god jul.

Venlig hilsen
Camilla og Marie

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay