Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Durkheims relevans anno 2009

Skrevet d. 17.12.2009 af MSFischer
Hej derude!

Jeg er i gang med at lave en opgave, hvor jeg bla. skal diskutere Durkheims relevans i dag.

Jeg tænker at inddrage problematikken vedr. for høj eller for lav integration og regulering i samfundet (som ED viser via sin selvmordsanalyse og til dels i sin analyse af arbejdsdelingen) ift. Lars Bo Kaspersens bog "Danmark i Verden". I denne analyserer LBK velfærdsstatens tilblivelse gennem 200 år i en dansk og international historisk kontekst; i bogens sidste kapitler omtaler han de seneste års brug af despotisk magt, dvs. magt uden konsultation med de berørte parter i samfundet.

Dette kunne tyde på at LBK mener, at vi i DK anno 09 er i et samfund præget af for høj regulering. Netop dette behandler ED ikke så udførligt, kun ved sporadisk omtale af det fatalistiske selvmord.

Umiddelbart var det lige hvad jeg kunne kaste af mig..

Er der nogle der er enige? Uenige?
Eller er der nogle med helt andre tanker ang. ED`s relevans for nutidens samfund?

håber I kan gøre mig klogere:)

vh Morten
Skrevet d. 19.12.2009 af Hhage
hej morten

Som pædagog synes jeg specielt durkheims tanker om det vi i dag vil kalde "kollektiv bevidsthed" er interesssante.
for durkheim var målet at individet skulle lære sig/opdrages til god moral. denne moral skulle hos individet skabe personlig vilje så individets adfærd og handlinger var fornuftige og hensigtsmæssige i forhold til fællesskabet (samfundet). der var en kollektiv bevidsthed om og accept af hvad der er god moral.
I forhold til moral taler durkheim om norm og afvigelse.

allerede på durkheims tid var der tegn på specialisering og individualisering. men dog langt fra det som mennesket oplever i dag.

jeg påstår at vi i dag lever i et mere eller mindre værdifrit samfund, hvor forholdet mellem normen og afvigelsen næsten er udvisket. Det ene kan være lige så godt som det andet. fællesskabet eksisterer som en abstaktion som ingen rigtig er i stand til at beskrive.

durkheim beskriver denne tilstand som anomi eller normløshed. en tilstand som gør at individet eksperimenterer med normbrud og afvigelse i et forsøg på at finde ud af hvilke normer som er gældende.

man kan måske påstå at durkheims analyse kan vise at nutidens samfunds ekstreme arbejdsdeling, differetiering og specialisering fører til risici for at det ikke kan integreres.

Præcis durkheims forståelse for normudvikling indfanger den morallære som det moderne samfund måske mangler og har brug for...

Tjaaa, jeg ved faktisk ikke rigtig om det er relevant i forhold til netop din opgave...

Mvh. hhage
Skrevet d. 16.01.2010 af MSFischer
Hej Hhage

Tusind tak for svaret, det er en god pointe. Jeg har dog afleveret opgaven, og lagde fokus på min overnævnte tolkning, så nu må vi se om det er nok:)

Store hilsener fra Morten

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay